Tízezrek éltek az útdíjamnesztiával

Több mint hétszázmillió forinttal kevesebb pótdíjat fizettek be az autósok az útdíjfizetési szolgáltatónak az idén bevezetett könnyítések következtében.

2021. 09. 15. 10:40
null
Az M9-es autóút Szent László hídra vezető szakasza Szekszárd közelében 2015-ben Fotó: Ujvári Sándor Forrás: MTI/Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) adatai szerint, amelyet a lapunkhoz eljuttatott közleményben idéztek, meghaladja a hétszázmillió forintot az idén bevezetett pótdíjfizetési könnyítések eredményezte pénzbeli megtakarítás. 

Az utólagos éves országos e-matrica-vásárlási lehetőség és a pótdíjamnesztia legalább 680 millió forintot hagyott az utazóközönség zsebében,

de a NÚSZ Zrt. is takarékoskodott a megoldással: csak a pótdíjfizetési felszólítások postázásának költsége negyvenmillió forint lett volna, amelyet így megspórolt a társaság. 

 

Felszerelik az útdíjfizetési szolgáltató kameráit az M3-as fölé Fotó: MTI/Balázs Attila

A pótdíjfizetési könnyítéseket az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) használati díj megfizetése ellenében használható autópályákról, autóutakról, főutakról és azok díjáról szóló 45/2020. (XI. 28.) rendelete tette lehetővé 2021. január 1-jétől. Az egyik lehetőség lényege, hogy jogosulatlan úthasználat esetén az érintett jármű üzemben tartója egy éves országos e-matrica – a pótdíjfizetési felszólítás kézbesítésétől számított 75 napon belül történő – megvásárlásával rendezheti a jogosulatlan úthasználat időpontja és a vignetta megvétele között keletkezett összes pótdíjas esetét. A másiknak köszönhetően pedig a jogosulatlan úthasználatok halmozódása esetén az üzembentartó – a kérelme benyújtásától számítva – 180 napra visszamenőleg kérheti, hogy kedvezményes pótdíjat fizethessen, aminek összege hat darab alappótdíj összegének felel meg.

Az idei év elejétől 

újonnan bevezetett pótdíjfizetési könnyítések lehetőségével 8 hónap alatt közel 13 ezer ügyfelünk élt, amivel 680 millió forint összegű pótdíj megfizetése alól mentesültek – mondta Bartal Tamás,

a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) vezérigazgatója. A két lehetőség közül az utólagos e-matrica-vásárlás volt a népszerűbb, az esetek legnagyobb részében ezt választották a díjköteles utakat érvényes vignetta nélkül használók, akik mintegy 43 ezer pótdíjas esetet rendeztek ezzel a megoldással. Bartal Tamás arról is beszélt, hogy a pótdíjamnesztia lehetőségével 27 jármű esetében, összesen 434 alkalommal éltek a közlekedők, felerészben cégek, felerészben magánszemélyek. Az érintetteknek a kedvezménynek köszönhetően összesen 14 millió forintnyi pótdíjat nem kellett kifizetniük.

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.