Augusztusban 8,9 százalékkal nőtt az átlagkereset

Augusztusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 426 500, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 283 600 forint volt, mindkettő 8,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A bruttó keresetek a vállalkozások körében 7,2, a költségvetésben – az egyes előmeneteli rendszerek ütemezett béremeléseivel összefüggésben – ezt meghaladóan, 10,7 százalékkal nőttek. 2021. január–augusztusban a bruttó átlagkereset 428 700, a nettó átlagkereset 285 100 forintot ért el, mindkettő 8,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Magyar Nemzet
2021. 10. 29. 9:50
null
Debrecen, 2021. szeptember 21. Dolgozk az rzkelket s rzkelrendszereket gyrt Sensirion jonnan tadott debreceni gyrtzemben 2021. szeptember 21-n. A gyrtegysg a svjci cg els anyaorszgon kvli zeme Eurpban. MTI/Czegldi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén augusztusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 426 500, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 436 700 forint volt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. 

Augusztusban:

  • A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 283 600, a kedvezményeket is figyelembe véve 292 300 forintot ért el.
  • A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 8,9 százalékkal nőtt. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 8,7 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.
  • A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 407 800 forintra becsülhető, 8,4 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.
  • A bruttó kereset mediánértéke 348 100 forint volt, amely 8,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A január–augusztusi időszakban:

  • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél – 428 700, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 439 400 forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 285 100, a kedvezményeket is figyelembe véve 293 600 forintot ért el.
  • A bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 8,4, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 8,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.
  • A bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 441 300, a költségvetésben 403 300, a nonprofit szektorban 386 700 forintot ért el, ami 7,8, 9,6, illetve 10,1 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az egyes előmeneteli rendszerekben előre ütemezett béremelések – köztük az orvosi béremelés, a bírák, ügyészek és a bölcsődei dolgozók illetményemelése – hatására a költségvetés bruttó átlagkereset-növekedése meghaladta a nemzetgazdasági átlag emelkedését. A nonprofit szektor jelentős keresetnövekedéséhez hozzájárult, hogy augusztus elejétől számos oktatási intézmény, fenntartójának változása miatt, a költségvetési szektorból ebbe a szektorba sorolódott.
  • A bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység ágban volt a legmagasabb (751 700 forint), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (259 600 forint).
  • A bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 467 200, a nők esetében 392 300 forint volt, ez a férfiaknál 8,7, a nőknél 8,1 százalékos növekedést jelent egy év alatt.
  • A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 399 700 forintra becsülhető, 8,8 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.
  • A reálkereset 3,9 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 4,3 százalékos növekedése mellett.
  • A bruttó kereset mediánértéke 343 800 forint volt, amely 9,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Év végéig nyolc-kilenc százalékkal emelkedhet az átlagkereset 

Augusztusban tovább folytatódott a keresetek emelkedése. A béremelések üteme ebben a hónapban is a közszférában volt gyorsabb az állami bérrendezések nyomán – kommentálta az adatokat Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági elemzője. A versenyszféra bérfolyamatait ugyanakkor némiképp mérsékelhette az összetételhatás is, vagyis hogy a kilábalás során a válság által leginkább érintett, alacsony átlagkeresettel jellemezhető ágazatokban nőtt gyorsabb ütemben az alkalmazotti létszám, például a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban az előző évhez képest tíz százalékkal. A versenyszférában emellett megállt a keresetek növekedésének lassulása augusztusban, amely a munkaerőhiány fokozódását mutatja. Az átlagkereset az év végéig nyolc-kilenc százalékkal emelkedhet. Jövőre ugyanakkor érdemben magasabb, tíz százalék feletti dinamikára számítunk a körvonalazódó húsz-húsz százalékos minimálbér- és garantált bérminimum-emelés, valamint az állami szféra több szektorát érintő bérrendezések nyomán. A kötelező legkisebb bérek emelése azonban kockázatot jelent a kisebb vállalkozások számára, ahol érdemben magasabb a minimálbéren és a garantált bérminimumon foglalkoztatottak aránya. Esetükben szükség van az adóterhek csökkentésére is, míg a nagyobb vállalatok várhatóan kisebb nehézségek árán ki tudják ezt majd gazdálkodni – vélekedik az elemző. 

Borítókép: MTI/Czeglédi Zsolt

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.