Továbbra is a baloldal csatatere a budapesti nagybani

Nem csillapodott az elmúlt hónapokban a Budapesti Nagybani Piac Zrt. igazgatóságában a Gyurcsány-párthoz és az MSZP-hez köthető tagok közötti feszültség. A baloldali kifizetőhellyé alakított nagybanin a múlt hónapban ismét vezetőváltás történt: a többségi tulajdonos fővárosi önkormányzat kezdeményezésére Karácsony Gergely személyes közbenjárásával menesztette a vezérigazgatót. A nagybanis tisztség jövedelmező, jelentős osztalékkal jár. A termelőket ugyanakkor elriasztja a drága helybérlet és a fővárosban uralkodó közlekedési káosz.

Nagy Kristóf
2021. 10. 15. 6:44
Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét változott a Budapesti Nagybani Piac Zrt. vezetése, fél év alatt már a második jelentősebb személycserével. A piac közgyűlése szeptember közepén indoklás nélkül felmentette Nagy István Zsolt vezérigazgatót. A menesztés körülményeinek valódi oka azóta sem került nyilvánosságra. A Magyar Nemzet értesülései szerint ugyanakkor a vezérigazgató eltávolításához baloldali politikai belharc vezetett. 

Nem lenne meglepő, ha újabb áldozata lenne a pozícióharcoknak. A nagybani lényegében a baloldal kifizetőhelyévé vált azt követően, hogy a 2019-es önkormányzati választások után Budapest újonnan megválasztott baloldali vezetése már az elsők között felmentette az igazgatóság tagjainak többségét.

Az igazgatóságban megüresedett helyeket a korábbi, Demszky Gábor főpolgármestersége alatt pozícióban lévő, valamint az MSZP-hez, a Demokratikus Koalícióhoz és a Momentumhoz köthető tagokkal töltötték fel. Információink szerint Nagy István Zsolt eltávolítása az MSZP-nek állhatott érdekében, mivel ő a Gyurcsány-párthoz köthető.

Személyesen járt el Karácsony

A többségi tulajdonos budapesti önkormányzat a 24.hu-t arról tájékoztatta, hogy ők kezdeményezték a vezérigazgató felmentését. Karácsony Gergely főpolgármester szeptember 7-én indítványozta a Budapesti Nagybani Piac Zrt. részvényesi közgyűlésének összehívását azzal, hogy mentsék fel a társaság munkaszervezetét vezető vezérigazgatót. Indoklásul hozzáfűzték, hogy a vezérigazgató megpróbálta elvonni az igazgatóság hatásköreit. 

A 24.hu rámutat: az igazgatóság a nagybani legfőbb döntéshozó szerve, így a vezérigazgató az igazgatósági tagok döntésének alárendeltje, ezért képviseleti joga nem lehet a döntéshozatalban.

Sok pénzért folyó verseny

A nagybani igazgatóságában kialakult baloldali érdekviszály hatására távozott tavasszal az igazgatóság korábbi elnöke, Bakonyi Tibor MSZP-s politikus, aki korábban Demszky Gábor főpolgármester helyettese volt. Bakonyit Simon Domokos Lajos váltotta.

Az Index korábbi összefoglalója szerint Simon Domokos Lajos az MSZP legfelsőbb köreinek bizalmasa, egyben a párt tanácsadója. Ez arra utal, hogy a szocialistáknak fontos a nagybani vezetésében megszerzett, jól jövedelmező pozíciók megtartása. 

Nem véletlenül: jelentős, 1,131 milliárd forintos eredménnyel zárta a tavalyi évet a Budapesti Nagybani Piac Zrt. A nyilvánosan hozzáférhető, 2020-as üzleti évről szóló beszámolóból kiderül, hogy a járvány ellenére a nagybani nyeresége enyhén nőtt 2019-hez képest.

Korábban írtuk: a profitnövekedés meglepő, mivel a világjárvány miatt bevezetett tavalyi intézkedések átmenetileg – főként tavasszal – érdemben érintették a zöldség-gyümölcs ágazatot, és megnehezítették az áruszállítást is, ami főleg a nemzetközi értékesítőket érinthette. A fővárosi nagybani bevételét szinte teljes egészében a kistermelőknek bérbe adott árusítási hely díjából befolyó összeg teszi ki. A több mint 1,1 milliárdos profitot az elmúlt évek gyakorlatát követve osztalékként a tulajdonosok kapják.

Az osztalék a valóságban 1,4 mil­liárd forint, mivel a profiton felüli, csaknem háromszázmillió forintos összeg kifizetését az eredménytartalék növekedésével indokolva, annak terhére hagyták jóvá. 

A közgyűlés a piac igazgatóságának javaslatára erről még április közepén döntött, május közepéig pedig a kifizetést is teljesíteni kellett.

A növekvő szállítási költségek és a magas helypénz miatt nem biztos, hogy még mindig megéri a nagybanira járniuk a vidéki termelőknek Fotó: Teknős Miklós

A nagybani legnagyobb részvényese 48,95 százalékos tulajdoni hányadával a fővárosi önkormányzat. A fennmaradó részvények jelentős része, 38,81 százaléka négy kft. tulajdonában van, amelyek közvetlenül vagy közvetve Futó Péter ingatlanfejlesztő nagyvállalkozó érdekeltségébe tartoznak.

Feladják a termelők?

A nagybanin értékesítő magyar kistermelők évről évre panaszkodnak a szerintük irreálisan magas helypénz miatt. Az árusítás feltételeként a termelőktől beszedett összeg a termelők bevételének jelentős részét elviszi, miközben a baloldali igazgatóság profitját növeli.

A jelentős osztalék a jövőben elmaradhat: információink szerint egyre több kistermelőt riaszt el a budapesti árusítástól a bérleti díj mellett az egyéb költségek megemelkedése.

Komoly visszatartó erő a Budapesten kialakult közlekedési káosz is. A nagybaniról ráadásul évek óta úgy hírlik, a különböző érdekkörök szürke- és feketegazdasági tevékenysége a szaporodó ellenőrzések és a helyzet rendezését célzó ígéretek ellenére is zavartalanul folytatódhat.

Borítókép: Bach Máté

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.