Tíz százalékkal nőnek a bérek a MÁV-Volánnál

Nagy Kristóf
2022. 01. 12. 18:15
null
Budapest, 2021. november 4. A MÁV Csoport 431-es sorozatszámú elektromos meghajtású vasúti erõgépei (köznyelven „villanymozdonyai”) által vontatott szerelvények érkeznek a fõváros Nyugati pályaudvarára. Ellenkezõ irányba pedig elindul egy ugyancsak elektromos meghajtású mozdony által vontatott gyorsvonati szerelvény. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén tíz százalékkal nő a munkavállalók alapbére a MÁV-Volán-csoportnál. A szociális hozzájárulási adó mérsékléséből származó megtakarítást a bértorlódások kezelésére használja fel a vállalatcsoport. A közlés szerint 

a munkáltató az alapbéremelést a tavaly december 31-én érvényes besorolás szerinti alapbérekre hajtja végre. 

Ha a béremelés után a munkavállaló besorolási bére nem éri el a munkaköre szerinti bérminimum összegét, kiegészítést kap.

A bértorlódások kezelésére kidolgozott javaslatról a munkáltató hamarosan egyeztet a szakszervezetekkel. A Volánbusznál – tekintettel a belső integrációs folyamatra – az átlagosan tízszázalékos béremelés esetleges differenciálásáról a kollektív szerződést kötő feleknek kell megállapodniuk – hívta fel a figyelmet közleményében a MÁV.

Sztrájkot helyeztek kilátásba a mozdonyvezetők, akik a bérmegállapodás alapján meghozott keresetrendezést nem tartják elegendőnek, a tavalyi reálkereset-veszteség ellentételezésére 546 ezer forint kifizetését kérik. 

Barsi Balázs, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke a távirati irodának felidézte, tavaly nyáron azért nem írták alá a bérmegállapodást, mert nem láttak garanciát rá, hogy a minimálbér és infláció emelkedéséhez igazodna az alapbérük. Tavaly a mozdonyvezetőknél sem volt béremelés a vasútnál, a kompenzációról folytatott eddigi egyeztetések eredménytelennek bizonyultak. A szakszervezet az eredménytelen kollektív munkaügyi vitát követően munkabeszüntetést helyezett kilátásba.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.