Sokunknak van kedvenc márkája vagy árusa, de ha éppen aznap nem esik útba a megszokott szupermarket vagy piac, netán nincs a kedvenc termékünkből, akkor sincs semmi gond, tojásvásárláskor nem lehet nagyon mellényúlni – gondoljuk. Talán nem is sejtjük, mi mindenre érdemes ilyenkor is odafigyelnünk – vezette elő lapunk megkeresésére Bajzák Anna, a Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) külső munkatársa.
Nem mindig hasonlít
úgy egyik a másikra
Sokat segít, ha ismerjük a terméken kötelezően feltüntetett kód, az úgynevezett regisztrációs szám tartalmát, amelyből gyakorlatilag elég az első három karaktert ellenőriznünk. Az első mindig egy arab szám, amely a tojó baromfi élőhelyére utal: a „0” a biotojást, az „1” a szabadon tartott állattól származóét, a „2” a különböző istállókban, de nem ketrecben tartott tyúk tojását, míg a „3” a ketrecben tartott szárnyasokét jelöli. A következő két karakterből pedig az derül ki, hogy hol termelik az árucikket: amennyiben „HU” jelölés szerepel a tojás héján, akkor az garantáltan magyar, a további számok a megye vagy telephely nevét, egészségügyi jelölést és egyéb adminisztratív azonosító adatokat jelzik.
A tojás mérete szerint kaphat S, M vagy L jelölést, de többnyire elég csupán szemrevételezni a terméket, máris látható a különbség. Ha bio-, illetve ökológiailag garantált élelmiszert szeretnénk venni, csak olyat válasszunk, amelynek dobozán szerepel az erre utaló hivatalos logó – tanácsolja Bajzák Anna.
Majd hozzáteszi azt is, hogy mindezeken kívül vessünk egy pillantást a termék egységes minőségmegőrzési idejének lejáratára is, amit a vonatkozó rendelet a tojásrakástól számított 28 napban állapít meg. A tojások tárolásának hőmérsékletét illetően azonban nincs megkötés. Célszerű azt az előírást követni, amit a gyártó vagy forgalmazó ajánl.
Az eddig felsorolt ismérvek alapján gyakorlatilag pillanatok alatt el tudjuk dönteni, melyik tojást válasszuk. Persze mindezek mellett azt se mulasszuk el ellenőrizni, hogy épek-e a tojások és nincs-e a doboz megrongálódva. Már ha nem ragasztották le a dobozt, ami egyébként nem védi meg a beltartalmat, vagyis abban ugyanúgy megsérülhet a törékeny termék, mint a könnyen kinyitható csomagolás esetében.