időjárás 31°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Kovács Zoltán: A helyszíni szervezők mérlegelésére bízzuk a fővárosi rendezvények megtartását

Ismét értékesíthetnek valutát a lakosságnak az orosz bankok

Magyar Nemzet
2022.04.18. 13:46 2022.04.18. 15:09
Ismét értékesíthetnek valutát a lakosságnak az orosz bankok

Az orosz jegybank hétfőtől újból engedélyezte a bankoknak a valutaeladást magánszemélyek részére – közölte a távirati iroda. Az engedély csak arra a külföldi valutára vonatkozik, amely április 9. óta került a bankok pénztárába.

A szabályozó hatóság március elején szigorította meg a valutaforgalom ellenőrzését az országban az Ukrajna ellen indított háború miatti nyugati szankciók nyomán, a pénzpiaci volatilitás közepette. A Bank Rosszii megtiltotta akkor magánszemélyek részére a valutaeladást, és az aktív betétekből a pénzkivonást 10 ezer dollárra korlátozta március 9-től hat hónapig.

Az orosz központi bank április 8-án döntött a készpénzes valutaforgalomra vonatkozó ideiglenes eljárás enyhítéséről. A szabályozó eltörölte a valutavásárlásra vonatkozó 12 százalékos jutalékot, és április 11-től lehetővé tette, hogy a polgárok eurót vegyenek fel régi számláikról.

Elvira Nabiullina, a szabályozó hatóság vezetője az orosz parlament alsóházában elmondta, hogy a jegybank még nem tudja feladni a valutaforgalom ellenőrzésének minden elemét, de tovább fog lazítani rajta. Nabiullina azt is elmondta, hogy a jegybank a nyugati szankciók miatt a tartalékok mintegy felét képes kezelni. Mint mondta, ezeket aranyban, jüanban és más, a szankciós kockázatoknak nem kitett eszközökben tartják.

Borítókép: Az Orosz Központi Bank székháza Moszkvában (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.