Ismét értékesíthetnek valutát a lakosságnak az orosz bankok

Az engedély csak arra a külföldi valutára vonatkozik, amely április 9. óta került a bankok pénztárába.

Magyar Nemzet
2022. 04. 18. 13:46
az orosz jegybank épülete
Moszkva, 2022. február 28. Orosz zászló lobog az Orosz Központi Bank moszkvai székházának tetején 2022. február 28-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij Fotó: Szergej Ilnyickij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz jegybank hétfőtől újból engedélyezte a bankoknak a valutaeladást magánszemélyek részére – közölte a távirati iroda. Az engedély csak arra a külföldi valutára vonatkozik, amely április 9. óta került a bankok pénztárába.

A szabályozó hatóság március elején szigorította meg a valutaforgalom ellenőrzését az országban az Ukrajna ellen indított háború miatti nyugati szankciók nyomán, a pénzpiaci volatilitás közepette. A Bank Rosszii megtiltotta akkor magánszemélyek részére a valutaeladást, és az aktív betétekből a pénzkivonást 10 ezer dollárra korlátozta március 9-től hat hónapig.

Az orosz központi bank április 8-án döntött a készpénzes valutaforgalomra vonatkozó ideiglenes eljárás enyhítéséről. A szabályozó eltörölte a valutavásárlásra vonatkozó 12 százalékos jutalékot, és április 11-től lehetővé tette, hogy a polgárok eurót vegyenek fel régi számláikról.

Elvira Nabiullina, a szabályozó hatóság vezetője az orosz parlament alsóházában elmondta, hogy a jegybank még nem tudja feladni a valutaforgalom ellenőrzésének minden elemét, de tovább fog lazítani rajta. Nabiullina azt is elmondta, hogy a jegybank a nyugati szankciók miatt a tartalékok mintegy felét képes kezelni. Mint mondta, ezeket aranyban, jüanban és más, a szankciós kockázatoknak nem kitett eszközökben tartják.

Borítókép: Az Orosz Központi Bank székháza Moszkvában (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.