Kedvezőtlen kilátások az orosz gazdaságban

A Nemzetközi Valutaalap szerint Oroszország 2024-re kikerül a világ hat legnagyobb gazdasága közül, helyét Indonézia veheti át.

Magyar Nemzet
2022. 04. 22. 9:19
GDP
 - acronym on wooden cubes. Which stand on stacks of coins on a light background
GDP (Gross Domestic Product) - acronym on wooden cubes. Which stand on stacks of coins on a light background. Business concept Forrás: 123rf
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszországban az infláció idén elérheti a 22 százalékot, míg a GDP 9,2 százalékkal csökkenhet – idézi a távirati iroda az elemzők értékelését, amelyet az orosz jegybank szokásos havi felmérése alapján tettek közzé.
A márciusi felméréshez képest a szakértők előrejelzése romlott, akkor ugyanis nyolcszázalékos gazdasági csökkenést és húszszázalékos inflációt vártak az idei évre. Az is változás a korábbihoz képest, hogy 

az áprilisban megkérdezett szakértők 2023-ra gazdasági stagnálást várnak, míg márciusban még egyszázalékos GDP-növekedést jósoltak.

Az orosz jegybanki közlemény szerint az áprilisi felmérésben az inflációra vonatkozó medián előrejelzés 2023-ra 0,4 százalékponttal, 7,6 százalékra, 2024-re pedig 0,2 százalékponttal, öt százalékra emelkedett. Ugyanakkor a 2024-es GDP-növekedési előrejelzést 0,2 százalékponttal, 1,7 százalékra emelték.

A friss elemzésben az inflációs várakozások növekedése ellenére az idei jegybanki átlagos irányadó rátára vonatkozó előrejelzés az egy hónappal ezelőtti felméréshez képest 4,4 százalékponttal, évi 14,5 százalékra csökkent. 

A jövő évi alapkamattal kapcsolatos várakozás 3,7 százalékponttal, 10,4 százalékra csökkent, 

míg a 2024. évi 0,3 százalékponttal 7,5 százalékra mérséklődött a szakértőknél. 

A rubel/dollár árfolyamára az idei évre éves szinten 85 átlagos árfolyamra számítanak – a márciusi felmérésben még 110 rubel szerepelt, 2023-ra a várható árfolyamot a márciusban becsült 118,4 rubelről 90 rubelre, 2024-re pedig 120 rubelről 96 rubelre változtatták a prognózis készítői.

Eközben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénteken megállapította, hogy 

Oroszország 2024-re kikerül a világ hat legnagyobb gazdasága közül, mert Indonézia kiszorítja 

a világ vásárlóerő-paritáson számolt GDP szerint rangsorolt hat vezető gazdaság közül.
Eszerint úgy jósolják, hogy 

az idei év végére az orosz GDP részaránya a globális GDP-ből 2,72 százalékra csökken a múlt év végi 3,07 százalékról, 

amely arány 2024-ben pedig már csak 2,52 százalék lesz. 

Indonézia részesedése a globális GDP-ből 2024-ben viszont már eléri a 2,61 százalékot.
Ehhez képest 

2021 végén Oroszország Kína, az Egyesült Államok, India, Japán és Németország után a világ hatodik legnagyobb gazdasága volt 

– idézi az IMF. Tekintettel azonban az orosz GDP összesen mintegy 10,6 százalékos csökkenésére 2022–2023 között, Indonézia feljöhet a hatodik helyre két éven belül.

A Nemzetközi Valutaalap kedden nyilvánosságra hozott legfrissebb globális gazdasági előrejelzése szerint 

az orosz gazdaság idén 8,5 százalékkal, jövőre pedig további 2,3 százalékkal zsugorodik, főként az olaj- és gázembargó, valamint a szigorú pénzügyi szankciók súlyos hatásai miatt.

(Borítókép: a GDP-rangsorban lejjebb csúszhat Oroszország 2024-re Fotó: 123rf)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.