Szigorított a zöldhitelek feltételein a jegybank

Megemelt keretösszeggel, szigorúbb feltételek mellett folytatódnak az MNB zöld-lakáshitelpiacot támogató programjai.

Magyar Nemzet
2022. 04. 05. 15:41
Építkezés, építőipar, lakás, ingatlan, munkaerő, gazdaság, Fotó: KURUCZ ÁRPÁD Forrás: KURUCZ ÁRPÁD
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megemelte 100 milliárd forinttal az NHP Zöld otthon program (Zop) keretösszegét a Magyar Nemzeti Bank (MNB),  egyúttal döntöttek a finanszírozható lakásokra vonatkozó energetikai követelmények szigorításáról is. A Zöld jelzáloglevél-vásárlási program feltételei szintén szigorodtak – közölte az MNB.

Az NHP Zöld otthon program 2021. októberi indulása óta több mint 135 milliárd forintnyi hitelszerződés jött létre. A bankokhoz benyújtott hitelkérelmek volumene elérte a program 200 milliárd forintos keretösszegét, ezért a Magyar Bankszövetség a Zop folytatását kérte az MNB-től. A Zöld otthon hitelek iránt mutatkozó jelentős igényre és a fenntarthatósági szempontok fontosságára tekintettel döntött a Monetáris Tanács a program keretösszegének megemeléséről. 

A finanszírozható ingatlanokra vonatkozó energetikai elvárások annak érdekében szigorodnak, hogy még zöldebb lakások, családi házak vásárlását, illetve építését ösztönözze a program. 

A változatlanul megkövetelt BB kategória mellett az ingatlan primer energiafalhasználásának felső korlátja a jelenlegi 90 kWh/m2/év helyett 80 kWh/m2/év értékre csökken.

A program az indulása óta eltelt fél év alatt már több ezer energiahatékony ingatlan épüléséhez biztosított forrást, és így hosszabb távon is támogathatja a zöldingatlan-kínálat bővülését.

A Zöld jelzáloglevél-vásárlási program elindításának elsődleges kezdeti célkitűzése a hazai zöld-jelzáloglevélpiac megteremtése és a legjobb nemzetközi gyakorlatok meghonosítása volt. A program sikeresen teljesítette indulásakor kitűzött első céljait és lefektette az új piaci szegmens hazai alapjait.

A 2022. július 1-jéig életbe lépő módosítások támogatják a legjobb piaci gyakorlatok további térnyerését, a magasabb minőségű zöld jelzáloglevelek térnyerését és a nemzetközi befektetői bizalom növelését. 

A módosítások részleteinek kidolgozásáról az MNB konzultációt fog folytatni a programban érintett hazai jelzálogbankokkal. A módosítások hatályba lépéséig az MNB felfüggeszti a jelenlegi feltételek mellett kibocsátott jelzáloglevelek vásárlását, amely alól a már folyamatban lévő kibocsátások támogatása jelent kivételt.

Borítókép: Az energetikai elvásárok szigorodtak, így még zöldebb lakások építését ösztönözheti a program (Fotó: Magyar Nemzet/Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.