Megnyugodtak a piacok az amerikai kamatemelésre

Szerda esti kamatdöntő ülésén 50 bázispontos kamatemelést hajtott végre az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, egyúttal jelezték, hogy nem terveznek 75 bázispontos lépéseket. Az eszközvásárlási programok során kibocsátott pénz visszavonása is megkezdődik. A befektetők díjazták a kiszámítható lépéseket, nagyot emelkedtek az amerikai tőzsdeindexek.

Fellegi Tamás Péter
2022. 05. 05. 12:04
Views of Washington DC
Federal Reserve
Views of Washington DC WASHINGTON DC, USA - DECEMBER 2: A landscape worker walks near the Marriner S. Eccles Federal Reserve building in Washington DC on December 02, 2021. Kerem Yucel / Anadolu Agency (Photo by Kerem Yucel / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: KEREM YUCEL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fed 50 bázispontos emelkedése 22 éve a legnagyobb mértékű, mivel azóta mindig csak 25 bázispontos lépések történtek, ugyanakkor ez most teljesen indokolt, mivel az infláció rendkívül magas, a kamatemelési ciklus pedig csak márciusban kezdődött.

Az alapkamat szintje így egy százalék lett, ami igen alacsony még, nem is véletlen, hogy sokan már a 75 bázispontos lépéseket is lehetségesnek tartották az év további részében.

Ez az általában stabil, kiszámítható amerikai monetáris politikában szokatlan lett volna és ez aggasztotta a piacokat, most azonban a kamatdöntő ülés után Jerome Powell, a Fed elnöke gyakorlatilag 

kizárta a 75 bázispontos emelések lehetőségét. 

Mint mondta, egyelőre 50 bázispontos lépésekkel terveznek, de ha időközben tetőzik az infláció, és stabilan a csökkenés jelei mutatkoznak, akkor visszatérnek a 25 bázispontos lépésekhez. Mindemellett jövő hónapban megkezdődik az eszközvásárlási programok során a piacra bocsátott nagyjából 9000 milliárd dollár visszavétele, és ennek legalább akkora a jelentősége, mint a kamatemeléseknek, hiszen ez a nagy összegű fedezetlen pénz erősen inflációnövelő hatású.

A terv szerint az első három hónapban havi 47,5 milliárd dollár lesz a pénzkivonás összege, amelynek során 30 milliárd dollár értékű állampapírt és 17,5 milliárd dollár értékű jelzálogpapírt bocsát vissza a Fed a piacra. Szeptembertől az összeg megduplázódik: 60 milliárd lesz az állampapírok összege, 35 milliárd a jelzálogpapíroké, így összesen havi 95 milliárd dollárt vonnak majd ki a piacról. Hogy a program meddig tart, azt előre nem határozzák meg:

 az infláció és a piaci folyamatok alakulásának függvényében döntenek majd róla.

A befektetőknek nagyon megtetszett ez a kiszámíthatóság: a főbb amerikai indexek: az S&P 500, a Nasdaq Compsite és a Dow Jones iparindex egyaránt három százalékkal emelkedtek. Ez mindhárom index esetében a legnagyobb egynapos emelkedés volt azóta, hogy 2020 elején a járvány kezdetén összeomlottak a piacok, de aztán igen heves emelkedés kezdődött, épp a jegybankok gyors intézkedéseinek köszönhetően. 

Borítókép: a Fed washingtoni székháza (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Kerem Yucel)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.