Mostantól ára lesz a tőkének

A 2008-as válság után hosszú, a közelmúltig tartó időszak kezdődött, alacsony inflációval, nyomott kamatokkal, jegybanki pénzözönnel. Így olcsó tőkéhez jutottak a vállalkozások, és a tőzsdék is szárnyaltak, most azonban egész más időszak következik.

Fellegi Tamás Péter
2022. 06. 06. 21:14
Morgan Stanley Reports 55 Percent Increase in Quarterly Profits
US-MORGAN-STANLEY-REPORTS-55-PERCENT-INCREASE-IN-QUARTERLY-PROFI Fotó: SPENCER PLATT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ted Pick, a Morgan Stanley társelnöke szerint lezárult egy majdnem 15 éves időszak a világgazdaságban, amelyet egy új, másmilyen ciklus követ majd, de hogy pontosan milyen, az még csak a következő egy-két évben fog kialakulni, eldőlni. A befektetési bankház szakembere szerint azért is nehezebb vélelmezni a következő hosszabb és talán újra nyugalmasabb időszakot, mert most három esemény zajlik a világban majdnem egy időben, amelyekre igen rég volt utoljára példa. A mostanihoz hasonló járvánnyal száz éve találkozott a világ, a fejlett országokban negyven éve volt ekkora infláció, kiterjedt háború Európában pedig 77 éve volt utoljára.

Pick azt mondja, hogy ez a helyzet adott, azonban pánikkeltés helyett célszerű megvizsgálni a hasonló múltbeli helyzeteket, és modellezni, hogy milyenek lesznek a gazdaság és a piacok működési feltételei. Véleménye szerint két erő, a tűz és a víz, vagy inkább a tűz és a jég találkozhat: a tűz az infláció, a jég a recesszió, a gazdasági visszaesés. A kettő akár együtt, vagy egymást is váltogatva mutatkozhatnak, amelyek a jegybankárokon kívül értelemszerűen a befektetőket is megzavarja, hisz 

a két különböző hatásra elvileg teljesen más reakciót adnak a piacok. 

A befektetőknek, köztük a nagy intézményieknek, különösen szokatlan lesz ez a turbulens helyzet, miután majdnem 15 évig mesterségesen lenyugtatott részvénypiacokhoz szoktak, ahol kisebb visszaesésektől vagy rövid, néhány hetes ijedelmektől eltekintve folyamatosan emelkedtek az árak. Az állampapírhozamok nyomottak voltak, most azonban a kötvénypiac sokkal aktívabb, miután megemelkedtek, és még tovább emelkedhetnek a hozamok. A tőzsdékhez kapcsolódó tevékenységek ugyanakkor, mint a felvásárlások vagy cégfúziók, máris visszaestek, hisz a bizonytalan környezetben a résztvevők kivárnak.

Az előző időszak annyiban különleges volt, hogy 

nem díjazta a megtakarítást, ellenben büntetlenül lehetett eladósodni. 

Veszteséges cégek évekig üzemelhettek, hitelekkel fedezve a veszteséget, hisz a kamatkiadások nem jelentettek érdemi terhet. Rengeteg olyan startup cég alakult, amelyek nem jutottak el a profittermelésig, de finanszírozták őket olcsó hitellel. Végül a lakosság is elengedhette magát: halmozhatta a hitelkártya-adósságot, hisz a kamattól nem kellett félni, vagy akár túlzottan nagy összegű ingatlanhiteleket vehettek fel. 

Most mindezek hirtelen fájdalmasak lesznek, utána azonban kialakul egy új, hosszabb szakasz, ahol már 

ismét természetes lesz, hogy a megtakarításokra kamatot, esetleg reálkamatot lehet kapni, a tőkéért pedig fizetni kell. 

A veszteséget ugyanis nem lehet halmozni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Spencer Platt/Getty Images/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.