Félreértette a könyvelők egyesülete az új katatörvényt

Október 31-ig tudják bejelenteni a katások az áttérést az átalányadóra.

Magyar Nemzet
2022. 07. 19. 19:45
null
20220610 Dunaújváros Interjú Szilveszter János férfifodrász, a Top 100 vállalkozó férfifodrászat tulajdonosa Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH Fotó: Zsedrovits Enikő
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valótlan híreket terjeszt a kata változásáról és félreértelmezi az adótörvényt a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete. Súlyos tévedés, hogy az augusztus 31-ig katázók csak 2022. január 1-re visszamenőleg választhatják idén az átalányadót – közölte a Telex megkeresésére a Pénzügyminisztérium. 

A jogszabályok egyértelműek: augusztus 31-ig az érintettek a régi katatörvény szerint teljesítik az adókötelezettséget, ez visszamenőleg megmásíthatatlan. Egy másik adótörvényben, az szja-törvényben szabályozott adózási mód, vagyis az átalányadó fel sem merülhet 2022. augusztus 31-ig, a különböző adótörvények rendelkezéseit ugyanis nem lehet összemosni. A minisztérium azt írta, hogy az új katatörvény úgynevezett kedvezményes szabálya hosszabb időt nyújt az átalányadóra váltóknak. 

Azok, akiknek nem felel meg az új kata vagy azt nem választhatják, 2022. október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását. Ebben az esetben az egyéni vállalkozó 2022. augusztus 31-ig katás, szeptember 1-től átalányadózó.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének elnöke, Ruszin Zsolt a Facebook-posztjában azt állítja, a jelenlegi szövegezés alapján a katából kiesők nem választhatják az átalányadózást 2022. szeptember elsejével. A probléma hátterében szerinte egy jogi probléma, az „adóév” kifejezés áll.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.