Bomba üzlet a tengeri konténeres szállítás

Vannak ágazatok, amelyek jól jönnek ki a gazdasági világválságból. A tengeri konténeres szállítás ára két év alatt a hétszeresére nőtt, a cégek haszonkulcsa ötven százalék feletti. Eközben a személyszállítás is magára talált, a szakzsargonban múmiagőzösnek titulált tengeri körutazások üzletágban csaknem visszaállt a pandémia előtti utasszám.

2022. 08. 28. 13:30
null
Bremerhaven, 2013. augusztus 18. A németországi Bremerhaven kikötőjébe érkezik a világ legnagyobb konténerszállító hajója, a Maersk cég Triple-E hajóosztályú Maersk MC-Kinney Moller nevű óriási tengerjárója 2013. augusztus 18-án. Az energiatakarékosság és a környezetbarát üzem jegyében tervezett Maersk MC-Kinney Moller 400 méter hosszú, 59 méter széles és 73 méter magas, önsúlya 55 ezer tonna. A hajó július másodikán Sanghajban kezdte meg első próbaútját, amely a Szuezi-csatornán keresztül vezetett Hollandián át Németországba. (MTI/EPA/Ingo Wagner) Fotó: INGO WAGNER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hapag Lloyd hajózási társaság 2022 első fél évében 53 százalékos nyereséghányadot (EBIT) ért el, ám ezzel senkit sem leptek meg, hiszen folytatódott az iparágban évek óta tapasztalható tendencia. A tengeri konténeres szállításban tavaly világszerte ötven százalék körüli árrést értek el a cégek, a nyereség 186 milliárd dollár volt világszerte – ismertette a WirtschaftsWoche.de. Ugyanakkor az ügyfelek panaszkodnak a meredeken emelkedő árakra és a rossz szolgáltatásra. A tengeri szállítás költségei két év alatt a hétszeresükre emelkedtek – ezt tíz szövetség bírálta nemrégiben Margrethe Vestager uniós versenypolitikai biztosnak írt levelében. – A piacoknak nem lenne szabad ebben az irányban mozogniuk – vélték.

Úszó konténerváros egy-egy óriás szállítóhajó, tulajdonosaik pedig a piacokat uralják. Fotó: MTI/EPA/ANP/Bram van de Biezen

Csakhogy a hajótulajdonosok eddig az uniós versenyjog alóli mentességet élveztek, 2009 óta engedélyezték számukra, hogy megállapodásokat kössenek a versenytársakkal, ami egyébként szigorúan tilos. Az úgynevezett csoportmentességi rendeletet a pénzügyi válság óta rendszeresen meghosszabbították, legutóbb 2020-ban. A felhasználók úgy látják, hogy a rendelet valóságos felhívás a kartellezésre. Jelen pillanatban három hajós szövetség uralja a világpiac nyolcvan százalékát – és piaci erejüket egyre inkább növelik. 

– Nyilvánvaló, hogy a rekordnyereséget, amely befolyik, horizontális és vertikális növekedésre fordítják – mondta Angela Titzrath, a Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) vezérigazgatója a WirtschaftsWoche.de kérdésére. 

A hajótulajdonosok számára jövedelmező mentességek az EU-ban 2023-ig továbbra is érvényben maradnak.

Az unió most vizsgálja, hogy a jövőben hogyan kezelje az ágazatot. A hónap elején nyilvános konzultációt indított, amelyen az érintettek és a polgárok leírhatják tapasztalataikat. Az első felhasználók már reagáltak, és kritikájukat fejezték ki a magas árak és a rossz szolgáltatás miatt. A bizottság külön meg fogja kérdezni a hajótulajdonosokat, ügyfeleiket és a kikötőüzemeltetőket az elmúlt évek tapasztalatairól.

Az OECD Nemzetközi Közlekedési Fóruma a konténeres szállításra vonatkozó szabályok megváltoztatását javasolja. – A jelenlegi trösztellenes szabályok nem vezettek alacsonyabb árakhoz vagy nagyobb versenyhez – írta a szervezet a szállítási logisztika problémáit részletező júliusi jelentésében. A hajós cégek ügyfelei azonban attól tartanak, hogy az EU nem fog fellépni. 

A Clecat európai logisztikai szövetség februárban felszólította az EU versenyfelügyeleti szerveit, hogy indítsanak vizsgálatot a hajózási ágazatban a versenyjog megsértése miatt. Az unió azonban nem volt hajlandó erre.

 – Az EU Bizottsága nem túl aktív ebben a kérdésben – sajnálkozott Nicolette van der Jagt, a Clecat főigazgatója. 

A jelenlegi konzultációnak már 2022 első felében el kellett volna kezdődnie.

Az áruszállítás mellett a tengeri személyszállítás is magához tér az idei évben, a hajós körutazások ugyanis ismét fellendülőben vannak. De a hajók megváltoztak, és az ügyfélkör is. 

Régebben az úszó szállodákat »múmia gőzhajóknak« csúfolták a többnyire idős utasok miatt. Ez megváltozott a modern ajánlatokkal, amelyek a fiatalabb ügyfélkört is megszólítják. A mai utasok átlagéletkora körülbelül 47,6 év.

Az iparág a környezetvédelem terén is felzárkózott. Egyre több hajót üzemeltetnek cseppfolyósított földgázzal, és egyre több hajó rendelkezik modern szennyvízelvezető rendszerrel. A WirtschaftsWoche.de által ismertetett adatok szerint 2019-ben 29,7 millió utas választotta az úszó szállodákat, ami 2020-ban 81 százalékos csökkenéssel 5,8 millióra apadt. A következő évben már megkezdődött a visszapattanás, 140 százalékos bővüléssel 13,9 millióra emelkedett az utasszám. Idén év végére a becslések szerint 25,2 millió lesz a jegyvásárlók száma, ami ismét több mint százszázalékos emelkedés az előző évhez képest.

Borítókép: A világ legnagyobb konténerszállító hajója, amely a dán Maersk cég tulajdonában van (Fotó: MTI/EPA/Ingo Wagner) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.