A Siemens szerint az olajszivárgás nem ok a leállásra

Az Északi Áramlat gázvezetéket teljesen leállítja a Gazprom, egy turbinában felfedezett olajszivárgásra hivatkozva.

Magyar Nemzet
2022. 09. 03. 9:29
null
Szentpétervár, 2022. július 27. A Gazprom orosz állami gázipari monopólium szentpétervári irodaháza 2022. július 27-én. Egy gázturbina-hajtómû nagyjavítására hivatkozva a Gazprom közölte, hogy az Oroszországot Németországgal összekötõ Északi Áramlat-1 vezetéken, az orosz gáz nyugatra irányuló szállításának fõ útvonalán maximális kapacitásának egyötödére csökkent a gázáramlás. MTI/EPA/Anatolij Malcev Fotó: Anatolij Malcev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljesen leállítja az Északi Áramlat gázvezetéket a Gazprom egy turbina megjavításáig – jelentette be az orosz gázipari óriás pénteken. A gázvezetéket karbantartás után szombaton kellett volna újra üzembe helyezni. 

 

Bár a Gazprom közleményében arra hivatkozik, hogy a karbantartás során olajszivárgást fedezett fel a turbinában, a Siemens Energy konszern pénteken közölte, hogy a Portovaja kompresszorállomáson észlelt olajszivárgás műszakilag nem indokolja a gázvezeték leállítását.
 

Az ilyen jellegű szivárgások rendszerint nem befolyásolják a turbina működését, és a helyszínen javíthatók. Ez a karbantartási munkák keretében rutineljárás 

– közölte a vállalat.

A múltban az ilyen jellegű meghibásodás nem vezetett a működés leállításához. A Siemens Energyt most nem kérték fel karbantartási munkálatok elvégzésére, de rendelkezésre áll” – közölte a német cég.

A Gazprom egyébként azt mondta pénteken, hogy a műszaki problémákat a turbinát gyártó német Siemens-csoport képviselőivel folytatott ellenőrzés során fedezte fel. Az olajszivárgás az egyik rotor sebességmérőjéhez csatlakozó kábeleken következett be a Gazprom szerint. A Telegramon a vállalat egy olyan fotót tett közzé, amelyen barnás folyadékkal körülvett kábelek láthatók.

Korábban a nap folyamán a Kreml azt állította, hogy az Északi Áramlat gázvezeték működését pótalkatrészhiány fenyegeti a Moszkva ellen az ukrajnai offenzíva nyomán elrendelt szankciók miatt.

A Kreml február végi ukrajnai katonai beavatkozásának kezdete óta Moszkva a masszív nyugati szankciókra válaszul jelentősen csökkentette az európaiaknak szánt gázszállításait.

Az orosz gáztól nagymértékben függő európaiak azzal vádolják a Kremlt, hogy a gázkérdést nyomásgyakorlásra használja, amit Moszkva a szankciók okozta műszaki problémákra vagy a fizetési késedelmekre hivatkozva cáfol. Oroszország azt állítja, hogy a szankciók megakadályozzák egy Kanadába javításra küldött Siemens-turbina visszaszállítását. Németország, ahol a turbina jelenleg található, ezzel szemben azt állítja, hogy Moszkva akadályozza ennek a kulcsfontosságú alkatrésznek a visszaszolgáltatását.

A mostani, háromnapos karbantartást azért ütemezték be, hogy a Gazprom a portovajai kompresszorállomás szivattyúegységének karbantartását elvégezze. A Gazprom korábbi közleménye szerint a munkálatok befejezését követően a gázszállítás visszaállt volna a napi 33 millió köbméteres szintre, tehát a teljes kapacitás húsz százalékon működött volna.

Borítókép: MTI/EPA/Anatolij Malcev

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.