Teljesen leáll a gázszállítás az Északi Áramlaton

A Gazprom orosz gázipari óriásvállalat pénteken bejelentette, hogy az Európába irányuló gázszállítások szempontjából létfontosságú Északi Áramlat vezetéken teljesen leállítja a szállítást egy turbina megjavításáig, noha a karbantartás után szombaton kellene újra üzembe helyezni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 02. 19:58
(FILES) This file photograph taken on November 8, 2011, shows a view of the gas pipeline prior to an inaugural ceremony for the first of Nord Stream's twin 1,224 kilometre gas pipelines through the Baltic Sea, in Lubmin, northeastern Germany. - Russian energy giant Gazprom is suspending its gas deliveries to Europe via the Nord Stream 1 pipeline from 31 August to 2 September for "maintenance". The company said on August 19, 2022 that on 31 August "the only gas compressor station Trent 60 will be shut down for three days for maintenance". Technicians from Siemens would also be involved. Maintenance is "always required after 1000 hours of operation". (Photo by John MACDOUGALL / AFP) Fotó: AFP/John MACDOUGALL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazprom közleményében azt írta, hogy a karbantartási művelet során olajszivárgást fedezett fel a turbinában. „A javításig (...) a gázszállítást az Északi Áramlaton keresztül teljesen felfüggesztik.”

Oroszországnak szombaton kellene újraindítani a gázszállításokat az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül, miután újabb háromnapos szüneteltetéssel tette próbára az európaiak türelmét, akik versenyt futnak az idővel, hogy elkerüljék az idei téli energiaválságot – írta az AFP francia hírügynökség.

A Gazprom pénteken közölte, hogy a műszaki problémákat a turbinát gyártó német Siemens-csoport képviselőivel folytatott ellenőrzés során fedezte fel.

Az orosz csoport olajszivárgásról számol be az egyik rotor sebességmérőjéhez csatlakozó kábeleken. A Telegramon a csoport egy olyan fotót tett közzé, amelyen barnás folyadékkal körülvett kábelek láthatók.

Korábban a nap folyamán a Kreml azt állította, hogy az Északi Áramlat gázvezeték működését pótalkatrészhiány fenyegeti a Moszkva ellen az ukrajnai offenzíva nyomán elrendelt szankciók miatt.

Az orosz gáztól nagymértékben függő európaiak azzal vádolják a Kremlt, hogy a gázkérdést nyomásgyakorlásra használja, amit Moszkva a szankciók okozta műszaki problémákra vagy a fizetési késedelmekre hivatkozva cáfol.

Oroszország azt állítja, hogy a szankciók megakadályozzák egy, a Kanadába javításra küldött Siemens-turbina visszaszállítását. Németország, ahol a turbina jelenleg található, ezzel szemben azt állítja, hogy Moszkva akadályozza ennek a kulcsfontosságú alkatrésznek a visszaszolgáltatását.


Borítókép: Csővezetékek az Északi Áramlat rendszerén (Fotó: AFP/John Macdougall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.