Kereken félmillió forint a bruttó átlagkereset

Jelentősen emelkedtek a keresetek, és júliusig az infláció ellenére a reálkeresetek is nőttek.

Magyar Nemzet
2022. 09. 23. 9:35
null
20201130 Kaposvár Idén sem maradnak év végi juttatások nélkül a dolgozók a somogyi cégek legtöbbjénél. A kaposvári Fusetech Kft. a 13. havi fizetés mellett vásárlási utalványt és tárgyi ajándékot is ad az alkalmazottaknak. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap Fotó: Lang Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete júliusban pontosan 500 ezer forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 344 700 forint volt – közölte gyorsjelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A bruttó átlagkereset 15,3 százalékkal, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó 16 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi szintet.

A kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 332 500 forintot tett ki, ami 15,3 százalékos növekedés egy év alatt. A reálkereset 1,4 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak előző évhez mért, 13,7 százalékos növekedése mellett.

A bruttó kereset mediánértéke 400 900 forintot ért el, ami 14,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi szintet. A nettó kereset mediánértéke 279 400 forint volt júliusban, 16,6 százalékkal magasabb a 2021. júliusi mértéknél.

A júliusi kereseti adatok a várakozásoknak megfelelően alakultak – közölte az adatok ismeretében Regős Gábor. A Makronóm Intézet szakmai vezetője megjegyezte, a magas bérdinamikában az év eleji bérfejlesztéseknek van jelentősebb szerepe, amelyet a munkaerőhiány mellett a minimálbér és a garantált bérminimum érdemi emelése magyaráz.

A bérek emelése tehát az év elején megtörtént, azóta érdemi változás abban nincs, a magas infláció miatti korrekció így inkább csak szigetszerű jelenség maradt. Ez egyben azt is jelenti, hogy a reálkeresetek változását már az infláció alakulása határozza csak meg

– mondta a szakmai vezető.

Regős Gábor rámutatott, hogy az átlagkeresetek alakulása ágazatonként eltérően alakult:

például több mint ötödével (25,3 százalékkal) bővült az egészségügyi és szociális ágazatban.

Csupán két ágazat volt, ahol az átlagkereset bővülése nem érte el a tíz százalékot: az energiaipar (8 százalék) és a pénzügyi, biztosítási tevékenység (2,2 százalék).

A magas infláció mindenképp indokolja a dinamikus bérnövekedést jövőre. Ugyanakkor kérdés, hogy a cégek anyagi helyzete az elszabadult energiaárak miatt ezt mennyire teszi lehetővé, illetve, hogy a munkaerő-piaci környezet mennyire támogatja azt, azaz fennmarad-e a béreket felfelé húzó munkaerőhiány. Az állami szférában a bérrendezések folytatása elkerülhetetlen lesz

– fejtette ki a szakértő.

Az év első hét hónapjában egyébként a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 17,6, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 18,3 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A bruttó átlagkereset ebben az időszakban 504 500 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 515 500 forint volt, a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 335 500, a kedvezményeket is figyelembe véve 347 500 forintot tett ki.

Borítókép: dolgozók a kaposvári Fusetech Kft. üzemében (Fotó: Lang Róbert/Somogyi Hírlap)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.