Újra elindult az agrárkamara innovációs programja

Győrffy Balázs: Az agráriumba betörő digitális megoldások alkalmazása nem úri hóbort, hanem a túlélés záloga.

Magyar Nemzet
2022. 09. 19. 14:20
null
Fotó: ZSOCC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdetét vette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) agrár startupokat és nagyvállalatokat összekötő programja, a NAK TechLab inkubációs program. A negyedik alkalommal megrendezett program fő célja, 

hogy a legnagyobb agrárvállalatok fiatal magyar startuposokkal közösen olyan új és formabontó digitális megoldásokat fejlesszenek, amelyek gyorsan és széles körben eljutnak a magyar gazdálkodók hétköznapjaiba, és beépülnek a gyakorlatba.

A közös munkában a startupok feladata, hogy a lehető legmodernebb technológiai ismereteket és megoldásokat szállítsák azoknak a nagyvállalatoknak, akik a gazdálkodókkal folyamatos üzleti, szakmai kapcsolatban vannak, és ellátják őket inputanyagokkal, szolgáltatásokkal. Ennek eredményeként képes gyorsan terjedni az innováció, ami – piaci alapon – valós segítséget nyújthat a az agrárkamara tagságának.

A köztestület tájékoztatása szerint a program nagyvállalati partnerei – az Axiál Kft., a Claas Hungária Kft., a Bonafarm Csoport és a Hungrana Kft. – több startup csapattal is megkezdték az egyeztetéseket és a közös munkát. 

 

– A fiatal magyar programozók és fizikusok a világ egyik legnagyobb agrárgépgyártójának szállítanak megoldást, agilis kutatók pedig a korai kórokozó-felismerést forradalmasítanák közösen az egész országot lefedő agrárszolgáltatóval – hívta fel a figyelmet közleményében a NAK. 

 

A megoldások között húsrészeket megkülönböztetni képes mesterséges intelligencia fejlesztése, vagy a szántóföldi betakarításhoz kapcsolódó képfelismerő rendszer is van. – A jelenlegi globális helyzet mindenki számára világossá teszi, hogy az agráriumba betörő digitális megoldások alkalmazása nem úri hóbort, hanem a túlélés záloga– hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Hozzátette: abban érdekeltek, hogy minél több olyan új megoldás álljon a gazdálkodók rendelkezésére, amivel alkalmazkodni tudnak az egyre gyorsabban változó körülményekhez.

A nagyvállalatok és a startupok közti közös fejlesztéseket a NAK agrárszakmai tudása és a Design Terminal üzleti mentorinak támogatása egészíti ki. Technológiai oldalról a Vodafone Hungary támogatja a csapatokat abban, hogy a mezőgazdasági területeken is képesek legyenek fejlesztéseiket a leghatékonyabban eszközölni. A három hónapos program eredményeit és jövőbeni terveit november 24-én, az Agtech Summit agrárdigitalizációs konferencián mutatják be szélesebb közönség előtt is.

Borítókép: tehetséges fiatal fejlesztők dolgoznak az agráriumban felmerülő kihívások megoldásain (Fotó: NAK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.