Felkészültek a mindenszenteki rohamra a virágárusok

Bőséges választékkal találkozhatnak azok, akik halottak napjához közeledve szerettük sírját hagyományos módon, krizantémmal szeretnék díszíteni – írta a VG.hu. Bár az időjárás és a termelési költségek meredek emelkedése feladta a leckét a hazai kertészeteknek, a vásárlóknak nem kell hiánytól tartaniuk, bőségesen jut a piacra a hazai termelésből származó virágból.

Magyar Nemzet
2022. 10. 25. 7:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kevesebb, mint 17 millió szál krizantém várja a vásárlókat mindenszentek előtt a hazai kertészetekben és a virágárusoknál – írta a VG.hu. A lap cikke szerint a termelők dolgát idén a rendkívüli szárazság és a meredeken emelkedő költségek is nehezítették.

 

Ennek ellenére ebben a szezonban is jó minőségű, hazai termelőktől származó virágokkal díszíthetik szeretteik sírját a magyarok. 

 

Treer András, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnökségi tagja, a Flora Hungaria nagybani virágpiac szakmai tanácsadója a VG.hu-nak elmondta: hazánkban a számos professzionális kertészet mellett mintegy háromezer család foglalkozik mellékállásként krizantémok nevelésével, halottak napjához közeledve ezzel egészítik ki a keresetüket. Az ültetést már júniusban megkezdik a kertészek és egész nyáron át nevelik a növényeket, hogy aztán november elsejéhez közeledve piacra kerüljenek a számos színben és méretben elérhető virágok.

A szakember szerint az idén a nagy hőség és a csapadékhiány megnehezítette a krizantémtermeléssel foglalkozó kertészetek dolgát. A szélsőséges időjárás ellenére azonban a szezon kezdetére a korábbiakhoz hasonló mennyiség kerül a piacra a virágból, s a minőségre sem lehet panaszuk a vásárlóknak.

A szakember szerint az árak valamelyest magasabban vannak az idén, a drágulás mértéke ugyanakkor más termékekhez mérten nem nevezhető túlzónak. 

 

– A kertészetek kénytelenek voltak élni az áremelés lehetőségével, a termelési költségek ugyanis nagyot nőttek az elmúlt évhez képest – emelte ki a szakember. Majd hozzátette: mivel a kertészeti alapanyagok, a műtrágya, a szaporítóanyag és a cserepek jó része is külföldről kerül az országba, ezért a forint–euró-árfolyam emelkedése is komoly költségnövekedéssel járt.

 

Mivel a virágboltok nagyobb árréssel dolgoznak, így lehetőségük van arra, hogy valamelyest fékezzék az árak emelkedését, a vásárlók ezért vélhetően kisebb mértékű drágulással találkoznak majd az idén.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Bach Máté)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.