Még hetekig érezhetik a sztrájk hatását

A legnagyobb szakszervezet továbbra sem állapodott meg az olajipari vállalattal a béremelésről, ezért folytatódik a sztrájk Franciaországban. A benzinkutak több mint negyede még mindig ellátási nehézséggel küzd, de a párizsi régióban ennél is rosszabb a helyzet. Szakértők szerint akár két-három hétbe is beletelhet, hogy minden visszaálljon a rendes kerékvágásba.

V4NA
2022. 10. 17. 5:45
Toulouse: Gathering For Purchasing Power
FRANCE-ECONOMY-PROTEST/ Fotó: ALAIN PITTON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaországban enyhülni látszik az olajfinomítókban kirobbant sztrájk okozta súlyos benzinhiány, miután két szakszervezet, a CFDT és a CFE-CGC képviselői elfogadhatónak találták a TotalEnergies vezetése által felajánlott hétszázalékos béremelést és a 3000–6000 euró közötti összegű egyszeri juttatást. A legnagyobb szakszervezet, a CGT azonban továbbra sem állapodott meg a vállalattal, ezért a tömörüléshez tartozó dolgozók több olajfinomítóban is folytatják a sztrájkot, a munkabeszüntetés keddig biztosan érvényben marad. Az üzemanyag-ellátásban országos szinten javuló tendencia mutatkozik, de Agnès Pannier-Runacher energiaügyi miniszter tájékoztatása alapján

a töltőállomások 27,3 százalékán még mindig vannak nehézségek.

Az ellátás régiónként igencsak eltérő, bár jelentős a javulás Centre-Val-de-Loire régióban, ahol hat százalékkal csökkent a fennakadással küzdő kutak száma, és hasonló a tendencia az ország északi részén lévő Hauts-de-France régióban is, ahol már csak a benzinkutak 22 százalékánál tapasztalható ellátási nehézség. A Párizs környéki Ile-de-France régióban ugyanakkor folyamatosan romlik a helyzet. Ott ugyanis a pénteki adatok szerint a kutak 37 százalékán volt ellátási nehézség, ez a szám a hétvége során 39,9 százalékra nőtt.

A főváros körüli benzinkutak csaknem negyven százaléka tehát nem tudja megfelelően kiszolgálni az autósokat.

Mivel a CGT szakszervezet folytatja a munkabeszüntetést a TotalEnergies öt olajfinomítójában, az országos ellátási nehézségek előreláthatóan jó ideig nem fognak még megszűnni, sőt a független benzinkutakat képviselő szakértő, Frédéric Plan egy interjúban azt mondta, hogy a fennakadások nélküli ellátásra még nagyon sokat kell várni.

A szakértő szerint a kormány által eszközölt intézkedés, amellyel az olajfinomítók minimális működéséhez szükséges dolgozókat a munka felvételére kötelezték egyes telephelyeken, enyhített ugyan a káoszon, de a normál kerékvágásba való visszatéréshez az kell, hogy a leállított olajfinomítókban újra teljes gőzzel megkezdődjön a munka. Ha ez megtörténik, pár nap szükséges a benzinkutak ellátásához, de

ahhoz, hogy minden úgy működjön, mint a sztrájk előtt, akár két-három hétre is szükség van, ennyi idő kell a benzinkutak és a tartályok teljes feltöltéséhez.

Nagy kérdés persze, hogy addig a közlekedési szektor résztvevői nem kezdenek-e általános sztrájkba.

Borítókép: Sztrájkoló, tiltakozó munkavállalók. (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.