Sok család fontolgatja az összeköltözést

Habár nem mindig forintosítható az előny, de jobban felkelti az érdeklődő figyelmét az adott ingatlan, ha több mérőórája van. A többgenerációs házakra vonatkozó enyhítés bevezetése óta a lakhatás terheinek megosztása miatt egyre többen vehetik fontolóra az összeköltözést.

M. Orbán András
2022. 11. 16. 6:44
null
Budapest 22. ker. Hajnal u. Családiház építés. Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei évben az elszálló infláció, az élelmiszerek és a fogyasztási cikkek terén tapasztalható áremelkedés, valamint a lakhatási költségek növekedése miatt az emberek többsége kénytelen tudatosabban költeni és fogyasztani, ami az ingatlanpiaci keresleten is érezhető – válaszolta lapunk megkeresésére Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. Kifejtette: az érdeklődők számára minden eddiginél fontosabbak az ingatlanok energetikai paraméterei, ugyanakkor olyan sok más szempontot kell figyelembe venni a vásárlás során – lokáció, belső tér elosztása, telek mérete, ingatlan külső- belső állapota, energetikai besorolás –, hogy nem jár feltétlenül forintosítható előnnyel, de jobban felkelti az érdeklődő figyelmét az adott ingatlan, ha több mérőórája van.

Benedikt Károly rámutatott arra is: a tudatos ingatlanvásárló arra törekszik, hogy az ingatlan, ami mellett leteszi a voksát, a lehető legjobban illeszkedjen az igényeihez. 

Azok az érdeklődők, akik nem szeretnének kockáztatni, értékelik, ha többféle fűtési módozat áll a rendelkezésükre (akár a gáz, akár pedig a meghagyott vegyes tüzelésű kazán), de ez szintén csak egy tényező a sok közül.

Az elemzési vezető kérdésünkre azt is elmondta, a különböző generációk együttélése különleges helyzetet teremt. Vannak, akik anyagi helyzetük vagy egészségi állapotuk miatt, kényszerűségből választják az összeköltözést, és vannak olyan családok is, amelyek a nagyvárosokból kitelepülve vidéken keresnek nyugalmat és lehetőséget az önellátásra, de ragaszkodnak a külön élettérhez. Az energiaárak emelkedése és a többgenerációs házakra vonatkozó enyhítés bevezetése óta egyre többen vehetik fontolóra – a lakhatás terheinek megosztása miatt – az összeköltözést, ami azon családok számára biztos könnyebbséget jelenthet, ahol a két generáció eredetileg két korszerűtlen, magas energiafelhasználású otthon fenntartása helyett az együttélést választja, de külön élettérben.

Az ingatlanválasztásnál előnyt élveznek azok a többgenerációs házak, amelyeknek önálló mérőórája van, és így külön-külön, lakásonként vonatkozik rájuk az átlagfogyasztási küszöbérték. Ez nagyon fontos szempont lett ezeknek a házaknak az értékesítésénél – hívta fel a figyelmet Benedikt Károly.

Az összeköltözés folyamatát nehezíti, ha el kell adni a meglévő otthonokat ahhoz, hogy az összeköltözés megvalósuljon egy harmadik ingatlanban, hiszen a megugró hitelkamatok és a gazdasági bizonytalanság miatt egyre kevesebb érdeklődő vásárol saját otthont, és továbbra is egy viszonylag szűk réteg, országos szinten átlagosan a vásárlók tíz százaléka vállalkozik felújítandó ingatlan vásárlására. A Duna House aktuális kínálatának kevesebb mint tíz százalékát teszik ki az előbb említett két- vagy többgenerációs ingatlanok. 2021-ben az összes tranzakció 1,18 százaléka történt a generációk összeköltözése céljából, míg 2022 első tíz hónapjában a vásárlók 1,39 százaléka vásárolt emiatt többgenerációs otthont. 

Összefoglalva elmondható: az energetikai jellemzők és a fenntartási költségek kiemelten fontosak, és ez az ország minden területén hatással van a keresletre.

Borítókép: Ingatlanválasztásnál egyre fontosabb szempont a külön mérőóra megléte (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.