Több áldozattal járhat az energiakrízis a háborúnál + videó

Ha az unió nem tesz lépéseket a kereskedelmi konfliktus enyhítésére, az európai társadalomnak további visszafordíthatatlan károkat kell majd elszenvednie – mondta Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője. A növekvő rezsiköltségek hatására egyre több háztartás válik képtelenné felfűteni otthonát.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2022. 12. 01. 11:21
null
Szigetszentmiklós, 2022. július 16. Egy helyiség fûtését biztosító radiátor, fûtõtest - csõrendszerrel ellátott fûtõberendezés része - hõszabályozó szelepét (termosztátfej) állítja egy felhasználó. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magas energiaárak több halálesetet okozhatnak Európában, mint maga a háború Ukrajnában – hívta fel a figyelmet a kedvezőtlen fejleményekre a közösségi oldalán Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője.

– A szankciópárti politikusok fél éve azzal érvelnek, hogy a büntetőintézkedések nem fognak elviselhetetlen terheket okozni az európaiaknak. Csakhogy egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy ez sajnos nem igaz. Egy neves nemzetközi lap, a The Economist lesújtó előrejelzést tett közzé. Az elemzés fő következtetése, hogy önmagában az energiaárak emelkedése drámai mértékben megemelheti az európai halálesetek számát a mostani télen – ismertette a szakértő.

A növekvő rezsiköltségek hatására egyre több háztartás válik képtelenné felfűteni otthonát. A hideg növeli a fagyhalálnak kitettek számát, gyengíti az immunrendszert, fokozza a szív- és érrendszeri, valamint a felső légúti megbetegedések számát, amelyek – különösen az idősek körében – végzetesek lehetnek. 

A lap szerint az energiaárak tízszázalékos emelkedése átlagosan 0,6 százalékkal növeli a téli halálozásokat. Márpedig a legtöbb európai országban többszörös rezsiköltség-emelkedés volt tapasztalható az elmúlt időszakban.

– Az, hogy pontosan mennyivel több áldozatot követel majd a hideg, elsősorban az időjárástól függ. Ha a hőmérséklet az elmúlt húsz év átlaga szerint alakul, az energiaárrobbanás okozta többlethalálozás megközelítheti a 150 ezret. Ha az elmúlt húsz év legenyhébb tele ismétlődne meg, az energiaválság csaknem nyolcvanezer áldozatot követelne, a legzordabb tél viszont 185 ezerrel növelné a haláleseteket – mondta Hortay Olivér.

Az üzletágvezető jelezte: 

a lap becslése alapján az orosz–ukrán háborúban eddig körülbelül ötven-hatvenezer katona és 6500 civil veszítette életét. Bárhogy is alakul tehát az időjárás, a magas energiaárak európai áldozatainak száma – a lap szerint – meghaladja majd a háború eddigi halottainak számát.

– A cikk ráadásul csak a hideg okozta problémákkal számol, a gazdasági következményekkel nem. Márpedig a növekvő energiaárak recessziót okoznak Európában, ami – a tapasztalatok alapján – szintén emberéleteket követel majd. A szankciópártiak narratívája tehát hamis. Az európai politikai elit a büntetőintézkedésekkel saját állampolgárai életét viszi a vásárra, és tömegeknek okoz elviselhetetlen nehézségeket – hangsúlyozta a szakértő.

Hortay Olivér hozzátette: a decemberi tanácsülésen Európa vezetői a közösség szankciós politikájának jövőjéről döntenek majd. Szerinte az eddigi törekvések zsákutcának bizonyultak, így azokon változtatni kell.

– Ha az unió nem tesz lépéseket a kereskedelmi konfliktus enyhítésére, az európai társadalomnak további visszafordíthatatlan károkat kell majd elszenvednie – mondta végül az üzletágvezető.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Faludi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.