Nagyot esett a búza ára

Megállíthatatlanul esik a búza és a kukorica ára a hazai piacon, az év eleje óta több tízezer forintot csökkent a termények tonnánkénti értéke. A komoly visszaesés mögött egyértelműen az Ukrajnából tömegével beáramló olcsó gabona okozta piaci zavar áll. A magyar termelők ugyanakkor – szemben a lengyel, a román és a bolgár gazdákkal – nem számíthatnak segítségre Brüsszeltől. Az Európai Bizottság diszkriminatív döntse miatt Magyarország, Szlovákia és Csehország kimarad az olcsó ukrán import okozta károk enyhítését célzó támogatásból.

2023. 03. 23. 5:23
Corn harvesting on farm in Vinnytsia Region
UKRAINE-CRISIS/ Fotó: OLEKSANDR LAPIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabadesésben a hazai gabonaárak, a búzáé és a kukoricáé is jelentősen csökkent az év eleje óta. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint március első hetében a hazai gabonapiacon átlagosan 95,3 ezer forintos tonnánkénti áron kereskedtek az étkezési búzával, míg a takarmánybúza tonnája 91,7 ezer forintot ért. 

Az esés mértékét jól mutatja, hogy az étkezési búza heti termelői ára még 120 ezer forinton kezdte az évet, három hónap leforgása alatt pedig csaknem harmincezer forinttal csökkent. 

A legmagasabb árak egyébként a múlt év őszén alakultak ki a hazai gabonapiacon, akkor a 140 ezer forintot is meghaladta egy tonna étkezési minőségű búza ára.
A kukorica esetében sem kedvezőbb a kép. Az AKI adatai szerint a takarmánykukorica tonnájáért március elején kevesebb mint 97 ezer forintot kínáltak a hazai gabonapiaci kereskedők. Ez a szint ugyan a múlt évi kukoricaárat csupán öt százalékkal múlja alul, az év elején tapasztaltakhoz képest viszont jelentős csökkenésnek felel meg. Januárban ugyanis a 120 ezer forintot is meghaladta a kukorica ára.

A gabonapiacon megkezdődött áresés egyértelműen az Ukrajnából beáramló olcsó termények árcsökkentő hatásának tudható be. 

Ahogyan arról korábban lapunk is többször beszámolt, a háború sújtotta országból a tengeri kikötők helyett szárazföldi folyosókon kezdődött meg a termények kiszállítása. Ugyanakkor ahelyett, hogy az ukrán gabona a harmadik országok élelmezését biztosítaná, az Európai Unió Ukrajnával határos tagállamaiban okoz piaci zavarokat.
A téma előkerült az agrárminiszterek hétfői tanácsülésén is.

A brüsszeli tárgyalások során azonban kiderült, hogy az Európai Bizottság diszkriminatív döntésének nyomán az érintett hat tagállam közül csupán három – Lengyelország, Románia és Bulgária – termelői számíthatnak brüsszeli kompenzációra.

Ezzel kapcsolatban az ülést követően Nagy István agrárminiszter felháborodásának adott hangot. A tárcavezető szerint ugyanis a bizottság döntése súlyos szakmai tévedésen alapul. – A bizottság azt állítja, hogy az Ukrajnából érkező gabonának nincs árletörő hatása, azonban míg a rotterdami tőzsdei ár háromszáz euró/tonna körül mozog, addig Magyarországon ez 217 euróra esett vissza. Ezt nem hagyhatjuk szó nélkül – szögezte le Nagy István.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.