Nyugdíjkorrekció: szeptembert mondott a miniszter

Gulyás Gergely a Kormányinfón árult el részleteket.

Jakubász Tamás
2023. 07. 06. 16:55
null
Budapest, 2023. február 8. Postás dupla nyugdíjat kézbesít egy nõnek a fõváros XIII. kerületében 2023. február 8-án. Korábban kézhez kaphatják a februári, valamint az emelt összegû 13. havi nyugdíjat, és számos más nyugdíjszerû ellátást azok, akik azt postai úton kérték. Akik bankszámlára kapják a járandóságukat, azokhoz február 10-én érkezik az utalás. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az esztendő elején 15 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, a kormány ugyanis korábban azzal számolt, hogy éppen ennyi, vagyis 15 százalékos lesz idén az infláció. Az év első hónapjaiban ennél nagyobb mértékű volt a pénzromlás, így jó ideje fel-felbukkan a közbeszédben: lesz-e idén nyugdíjkorrekció, s ha igen, mikor? A kérdést árnyalja, hogy a kormány számításai szerint az év végére egy számjegyűre szelídülhet az infláció. A Mediaworks kihasználta a Kormányinfó nyújtotta lehetőséget, és rákérdezett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternél, hogyan áll most a nyugdíjkorrekció ügye.

– Éves adatok alapján kell megállapítani – kezdte a nyugdíjkorrekcióról szóló válaszát a tárcavezető, majd ismertette: ha az adott évben a pénzromlás mértéke nagyobb, mint amekkora a januári nyugdíjemelés volt, akkor a törvény világosan előírja, hogy a különbözetet ki kell fizetni. Ehhez az kell, hogy pontosan meg tudják becsülni, mennyi lesz az infláció. – Ahogy haladunk előre az évben, úgy lehet látni, hogy valóban magasabb lesz-e a pénzromlás a tervezettnél, vagy esetleg az infláció radikális és gyors csökkentése nyomán végül egyezhetnek a számok.

– Még ezt most nem látjuk, de a kormány erről megfelelő időben fog dönteni. Azt feltételezem, hogy legkésőbb szeptember

– mondta a miniszter.

Az idei nyugdíjemelés kapcsán érdemes felidézni azokat a számokat is, amelyeket az államháztartásért felelős államtitkár osztott meg korábban a Magyar Nemzettel. Banai Péter Benő úgy fogalmazott: – A háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt megugrott infláció mértékét 2024-re jelentősen csökken, éves szinten hat százalékkal számolunk, ezért januárban ennyivel, vagyis hat százalékkal nőnek a nyugdíjak. 

Az államtitkár emellett beszélt a jövő évi 13. havi nyugdíjról és arról, hogy a kormány elkülönít húszmilliárd forintot arra, hogy 2024 végén prémiumot fizessen a nyugdíjasoknak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.