Szijjártó Péter: Újabb híd a keleti és a nyugati gazdaság között

Az üdítőitalokat gyártó Hell Energy cégcsoport üzemet tervez építeni Azerbajdzsánban.

Magyar Nemzet
2023. 07. 10. 12:48
null
Fotó: BORSOS MATYAS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Újabb híd a keleti és a nyugati gazdaság között, hogy az üdítőitalokat gyártó Hell Energy cégcsoport üzemet tervez építeni Azerbajdzsánban egy helyi beruházási alappal együttműködésben – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Bakuban. A tárcavezető jelezte: a két ország újabb közös sikertörténetének alapjait rakják ma le azzal, hogy a Hell Energy cégcsoport megállapodást ír alá az Azerbajdzsáni Beruházási Vállalattal, amelynek alapján közös beruházással, 211 millió dollár értékben gyártóegységet terveznek létrehozni a dél-kaukázusi államban. A tervek szerint a 2025-ben átadandó üzemben évente 700-800 millió alumínium italdobozt fognak előállítani, s ezek mintegy felét meg is töltik, főként helyi és régiós harmadik feles márkák igényeinek kiszolgálására, de saját, helyi és a regionális piacát is innen tervezi kiszolgálni a Magyarország mellett több másik államban is piacvezető cég – tájékoztatott. A miniszter kiemelte, hogy gyorsan nő a kereslet a Hell Energy termékei iránt, tavaly nagyjából ötven százalékkal bővült a vállalat forgalma, és ennek a kétharmadáért a nemzetközi piac felelt. Ennek kapcsán aláhúzta, hogy a cég az üdítőital-export globális rangsorában a 12. helyen áll, a szektor exportbevétele tíz év alatt 5,5-szeresére nőtt hazánkban.

Szijjártó Péter a jelenlegi rendkívül súlyos nehézségekről elmondta, hogy az utóbbi három évben kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság, aminek nyomán új korszak kezdődött, a szereplőknek újra kellett írniuk minden tervüket. 

A távirati iroda szerint kiemelte, hogy a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború megzavarta az ellátási láncokat, sokáig jól működő gazdasági együttműködéseket vert szét, és egyenként vágják el a kötelékeket Kelet és Nyugat között. Ez a folyamat mindenkire hat, de különösen az olyan nyitott gazdaságokra, mint Magyarország, ahol az export és a bruttó hazai termék (GDP) aránya rendszerint nyolcvan százalék felett van.

 – Ugyanakkor hazánk gazdasága minden válság ellenére is jól teljesít, tavaly brutális rekordot döntött az exportteljesítmény 142 milliárd euróval, ez a 34. hely a világranglistán, miközben az ország csak 95. a lakosságszámát tekintve – hangsúlyozta. Az utóbbi időszakban világossá vált, hogy a kivitel volumenének emelkedése kizárólag akkor reális egyes ágazatokban, ha közelebb viszik a termelést a célpiacokhoz. A kormány támogatja a versenyképes magyar cégek külföldi beruházásait, minthogy ezek a kivitel és az érintett társaságok bevételének további bővülésével, ezáltal pedig a profit egy részének hazai hasznosulásával járnak.
– Különös örömmel támogatjuk ezen beruházásokat, ha olyan országokban valósulnak meg, amelyeket stratégiai partnernek tekintünk, amelyekkel együttműködésünk a kölcsönös tiszteletre alapul, amelyek mindig tisztességes körülményeket kínáltak a magyar vállalatoknak, és Azerbajdzsán épp ilyen partner – tette hozzá.
   

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Forrás: Facebook)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.