Joe Biden megint borította az asztalt + videó

Újabb súlyos diplomáciai hibát követett el az amerikai elnök.

2023. 11. 23. 7:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Végre összejött a nagy találkozó az amerikai és a kínai elnök között. Az előzmények biztatóak voltak, így mindenki abban reménykedett, hogy Joe Biden ezúttal nem fogja lediktátorozni Hszi Csin-pinget – emlékeztetett a találkozó előzményeire közösségi oldalán Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágvezetője. Csakhogy pontosan ez történt.

– Joe Biden ismét alkotott és egy sajtókérdésre megerősítette, hogy továbbra is diktátornak tartja kínai kollégáját. De miért mondhatjuk, hogy „továbbra is”? Emlékezetes, hogy júniusban Anthony Blinken külügyminiszter biztató kínai látogatását követően úgy tűnt, fellélegezhetünk – mondta. Most is olyan jól indult minden. A találkozó előtt a felek békülékeny hangot ütöttek meg, a kínai elnök például maga mondta el, hogy „a Föld bolygó elég nagy ahhoz, hogy mindkét ország sikeres legyen, és az egyik ország sikere a másiknak is lehetőséget jelent”.

– Aztán Joe Biden megint borította az asztalt, Kína pedig nem kommentálta a nyilatkozatot. Biden nyilatkozatát akár úgy is lehetne értelmezni, hogy az amerikaiak újabb zsetonokat pakolnak fel a kibontakozó hidegháború pókerasztalára. De ha ez így van, akkor mi szükség volt a találkozóra? Miért tűnt nyitottnak a teljes amerikai adminisztráció és média, továbbá miről tárgyalt négy órán keresztül a két elnök? – tette fel a kérdéseket Hortay Olivér. 

Az üzletágvezető szerint sajnos nagyon úgy tűnik, hogy Biden kijelentése nem egy jól megfontolt mesterterv része, hanem egy újabb súlyos diplomáciai hiba. – Márpedig a mostani feszült helyzetben ilyen luxust az amerikai elnök nem engedhet meg magának – tette hozzá.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (b) fogadja az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés, az APEC csúcstalálkozójára érkező Hszi Csin-ping kínai elnököt a kaliforniai Woodside-ban 2023. november 15-én (Fotó: MTI/AP/Pool/The New York Times/Doug Mills)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.