Több, a fogyasztókat és a gazdálkodókat egyaránt komolyan foglalkoztató kérdésben is kikérte a legnagyobb olasz agrár-érdekvédelmi szervezet véleményét a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz). A Coldiretti szakértői azt követően nyilatkoztak, hogy megbeszélést folytattak Jakab Istvánnal, a Magosz elnökével és Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével.
Az egyik legégetőbb kérdés a laboratóriumban előállított húsé. Erről a Coldiretti azt vallja, hogy ez egy újabb „ideológiai őrültség gyümölcse”, amely kihasználja az élelmiszerek fenntarthatóságára és biztonságára irányuló célkitűzéseket. Ez a szintetikus élelmiszerek engedélyezési eljárásainak azonnali felülvizsgálatát igényli, ahogyan azt már nemcsak Olaszország, hanem az európai országok többsége is követelte az Európai Unió legutóbbi miniszteri tanácsülésén. Olaszország bízik abban, hogy Magyarország is átveszi az olasz szabályozást – írta a Világgazdaság.
A laboratóriumban előállított hús gyártását, forgalmazását és bevitelét tiltó olasz törvény elfogadását megelőzően a Coldiretti kétmillió olasz állampolgár aláírását gyűjtötte össze.
A törvény az elővigyázatosság elvén alapul, és azt hivatott megakadályozni, hogy az európai polgárokat kísérleti nyulakként használják, amíg nem állnak rendelkezésre a független és nyilvános kutatások tudományos eredményei.