Csak óvatosan a műhússal és a rovarfehérjékkel!

Egészségügyi kockázatot azonosítottak a laboratóriumokban előállított élelmiszereknél.

2024. 02. 03. 6:21
Meat without cows and pigs
Meat without cows and pigs Fotó: BERND WEISSBROD
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több, a fogyasztókat és a gazdálkodókat egyaránt komolyan foglalkoztató kérdésben is kikérte a legnagyobb olasz agrár-érdekvédelmi szervezet véleményét a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz). A Coldiretti szakértői azt követően nyilatkoztak, hogy megbeszélést folytattak Jakab Istvánnal, a Magosz elnökével és Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével.

Az egyik legégetőbb kérdés a laboratóriumban előállított húsé. Erről a Coldiretti azt vallja, hogy ez egy újabb „ideológiai őrültség gyümölcse”, amely kihasználja az élelmiszerek fenntarthatóságára és biztonságára irányuló célkitűzéseket. Ez a szintetikus élelmiszerek engedélyezési eljárásainak azonnali felülvizsgálatát igényli, ahogyan azt már nemcsak Olaszország, hanem az európai országok többsége is követelte az Európai Unió legutóbbi miniszteri tanácsülésén. Olaszország bízik abban, hogy Magyarország is átveszi az olasz szabályozást – írta a Világgazdaság.

A laboratóriumban előállított hús gyártását, forgalmazását és bevitelét tiltó olasz törvény elfogadását megelőzően a Coldiretti kétmillió olasz állampolgár aláírását gyűjtötte össze. 

A törvény az elővigyázatosság elvén alapul, és azt hivatott megakadályozni, hogy az európai polgárokat kísérleti nyulakként használják, amíg nem állnak rendelkezésre a független és nyilvános kutatások tudományos eredményei.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös jelentése 53 olyan lehetséges egészségügyi kockázatot azonosított, amelyek a laboratóriumokban előállított élelmiszerekhez köthetők. Ugyanazon elővigyázatossági elv alapján, amely a szintetikus élelmiszereket betiltó olasz törvényt is inspirálta, az EU-ban már negyven éve tilos a hormonok használata, amelyeket azonban a sejtalapú hústermelési folyamatokban használnak – világított rá a Coldiretti. A mesterséges élelmiszerek hamis ígéretét, hogy csökkentik az élelmiszer-termelés környezeti hatását, már több kutatás is leleplezte, például a Kaliforniai Egyetem által készített tanulmány. Az kimutatta, hogy a szintetikus hús globális felmelegedési potenciálja a termék kilogrammonként kibocsátott szén-dioxid-egyenértékben meghatározva 4–25-ször nagyobb, mint a hagyományos marhahúsé. Ráadásul – tették hozzá – ez az „őrültség” az európai mezőgazdaság és állattenyésztés, valamint a megművelt területek végét jelentheti.

Az olasz szakmai szervezet szerint a rovarok élelmiszeripari célú forgalmazása az új élelmiszerekről szóló uniós rendelet alapján mindenekelőtt azért kérdéses, mert távol áll az európai és legfőképpen az olasz étkezési szokásoktól. 

Ez ugyanis a minőségi termékekre, illetve nagy hagyományokkal és sajátosságokkal rendelkező mezőgazdasági és agrár-élelmiszeripari rendszerre épül, valamint nem utolsósorban nagy figyelmet és óvatosságot igényel a lehetséges egészségügyi hatások és kockázatok miatt. 

A cikk teljes változata itt olvasható:

https://www.vg.hu/agrar/2024/02/muhus-rovarfeherje-az-olaszok-szerint-ez-annyi-mint-fejest-ugrani-az-ismeretlenbe-a-fogyasztok-karara

Borítókép:
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.