Felpörgött tavaly a betakarítás

Az előzetes adatok alapján a 2022-es évhez képest tavaly 36 százalékkal több búzát takaríthattak be a gazdák országszerte. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakértői arra viszont felhívják a figyelmet, hogy a szektorban egyre csökken a fiatalabb, 14–39 és 40–64 év közötti generációk aránya.

2024. 02. 01. 11:37
null
20200706 MN Hajdúböszörmény Mezőgazdaság Aratás Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.
Mezőgazdasági aratás  
Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István 

Hazánk területének 55 százaléka mezőgazdasági rész, ezen belül a szántók aránya 82 százalék, míg a gyep területeké 16 százalék. Az ország teljes mezőgazdasági területe 5,1 millió hektár volt 2023-ban, ami nagyjából megegyezik az előző évi értékkel. 

Tavaly a kedvező időjárásnak köszönhetően az előzetes adatok alapján a 2022-es évhez képest tavaly 36 százalékkal több búzát takaríthattak be a gazdák országszerte. 

A kedvezőbb időjárás mellett fontos kiemelni azt is, hogy a 2023-as év eddigi mezőgazdasági eredményeiben nagy szerep jutott a bővülő öntözési közösségeknek is – hangsúlyozzák Előzetes adatok a 2023-as évi szántóföldi növénytermésről című elemzésükben az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakértői. 

 

Szántóterület megoszlása
Fotó: OECD/Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány

A kalászosok hozamának 69 százalékát adó búzából a 2022. évinél 7,6 százalékkal nagyobb szántóterületről 36 százalékkal több termést arattak.

A legtöbb búzát Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében takarították be. A búza termésátlaga Borsod-Abaúj-Zemplénben, Hajdú-Biharban, Nógrádban és Vasban haladta meg a hektáronkénti hat tonnát. Az országos átlag tavaly 5630 kilogramm volt hektáronként.

Nőtt a többi szántóföldi növény betakarított területe is tavaly. A 2022-es évben búzát, árpát, rozsot és zabot 1,347 millió hektáron termesztettek, míg tavaly ez az érték Magyarországon elérte az 1,517 millió hektárt.

Betakarított terület 2023-ban
Fotó: OECD/Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány

Árpából csak Somogy és Zala vármegyékben arattak kevesebbet a 2022. évinél. A legtöbbet Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun és Békés vármegyében gyűjtötték be, termésátlaga Borsod-Abaúj-Zemplénben és Hajdú-Biharban meghaladta a hektáronkénti hat tonnát. 

A hazai rozstermés héttizedét Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest, a legtöbb zabot pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében aratták. Az előbbi kalászos esetében a termésátlag alapján felállított vármegyei rangsorban Vas (öt tonna/hektár), az utóbbinál Szabolcs-Szatmár-Bereg (négy tonna/hektár) állt az élen.

A termésmennyiségek esetében a négy szántóföldi növény mindegyike kiemelten jól teljesített 2023-ban. 

A legnagyobb mértékben a rozs és az árpa termésmennyisége emelkedett tavaly, mindkettő esetében csaknem másfélszer több termést takaríthattak be a gazdák, mint 2022-ben.

Tavaly a mezőgazdasági területek öt százaléka volt öntözhető (258 ezer hektár), ami kétszázalékos emelkedést jelez a 2022-es évhez képest (2022-ben három százalék, 153 ezer hektár volt ezt a mennyiség). Ezzel együtt kisebb területet érintett tavaly a lehetséges aszály miatti kár, mindez pedig a termésmennyiségek értékeiben is szépen visszatükröződik a szakértők szerint.

Idősödő gazdák

Az elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy 2010 óta folyamatos növekedést mutat a 65 évnél idősebb korosztály megoszlása a mezőgazdasági területek irányítói között. Tavaly az összes mezőgazdasági terület 29 százalékát 65 éves és annál idősebb korú személyek irányították. 

Ezzel párhuzamosan csökken a fiatalabb, 14–39 és 40–64 év közötti generációk aránya is. 

Az idősödés problémája a mezőgazdaságban azért fontos, mert az egyre idősebb gazdálkodók rövid időn belül nem tudják majd ellátni a termelési feladatokat, ezáltal országos szinten jelentős mértékben csökkenhet a növénytermesztés. 

Mezőgazdasági irányítók korcsoport szerint
Fotó: OECD/Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány

Amennyiben mindez bekövetkezik, akkor még inkább növekszik az importfüggőségünk, az általunk exportált mezőgazdasági áruk mennyisége pedig tovább csökkenhet.

Borítókép: Mezőgazdaság aratás (Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.