Különösen jelentős hónap az évben a február

A kedvezőtlen nemzetközi környezet hatásai Magyarország lehetőségeit is behatárolják, ám ennek ellenére nem kurtította meg a családok támogatását és a nyugdíjasok ellátásait az Orbán-kormány. Sőt, a költségvetés az eddig blokkolt uniós pénzek nélkül is biztosított minden szükséges forrást az elért eredmények megőrzéséhez.

2024. 02. 02. 5:39
Happy,Family,Spending,Time,Together.,Young,Family,With,Children,Walks
2193161203 Fotó: Olya Humeniuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A februári hónap ismételten rávilágít arra a fontos különbségre, amely az Orbán-kormány és a 2010 előtt regnáló, azóta pedig ellenzékben politizáló balliberális oldalt jellemzi. Hamarosan megérkezik az érintettek sokaságához a 13. havi nyugdíj, amely az idősebbek megbecsülésén túl arra mutat rá, hogy ez a kormány válságos időszakban, nehezebb körülmények között sem a társadalom kiszolgáltatottabb csoportjain kezd spórolni. Az energiaválság, a szomszédunkban dúló háború, a szankciós politika visszaütő következményei, a konfliktusoktól akadozó világkereskedelmi folyamatok negatív hatásai Magyarország mozgásterét is szűkítik. Ezek közül bármelyikre rá lehetne mutatni, és például azt mondani: olyan magasak a rezsivédelem kiadásai a megemelkedő árak miatt, hogy az idén csak a fele összegét tudja kifizetni az állam a 13. havi juttatásnak. Ez nem történt meg. Sőt, ahogy Varga Mihály pénzügyminiszter nemrégiben rávilágított: 

A költségvetés az eddig blokkolt uniós pénzek nélkül is biztosított minden szükséges forrást a családtámogatások és a rezsivédelem megőrzéséhez, valamint a nyugdíjak értének megőrzéséhez.

Maradjunk most ez utóbbinál. A 13. havi nyugdíjak kifizetése 520,5 milliárd forintot jelent. Miután pedig ez az összeg a februári ellátással együtt érkezik, így összességében 1041 milliárd forintos kiadást biztosít most a költségvetés. Varga Mihály a minap jelezte azt is, hogy az érintettek ebben a hónapban átlagosan 460 ezer forintot kapnak kézhez. A nyugdíjak összege 2010 óta közel a kétszeresére emelkedett, míg a vásárlóerejük húsz százalékkal javult. Az elmúlt esztendőben 18,5 százalékkal emelte a kormány az ellátást, amely az idei évben további hatszázalékos plusszal indult. A kormány 2021-től építette vissza a 13. havi nyugdíjat. Az eredeti döntés szerint ez fokozatosan valósult volna meg, ám 2022-ben a tervezett kétheti juttatás helyett már a teljes havi összeget kapták meg a jogosultak. Körükbe tartoztak azok is, akiknek az ellátását a nyugdíjakkal azonos módon kell emelni (ide tartozik például a rokkantsági ellátás). Így összességében mintegy 2,5 millió emberről beszélhetünk.

Az sem mellékes, hogy ha a gazdasági növekedés várható mértéke az idén meghaladja a 3,5 százalékot és az államháztartás egyenlegcélja teljesül, a nyugdíjasokat novemberben a havi járandóságuk mellett nyugdíjprémium illeti meg. Fontos, hogy a nyugdíjakkal azonos módon emelendő ellátásban részesülők a prémiummal megegyező módon számított egyszeri juttatást kapnak. 

A kormány az elmúlt években – a gazdasági növekedésnek köszönhetően – már öt alkalommal fizetett eddig prémiumot és egyszeri juttatást. Az idei költségvetésben erre 20,5 milliárd forintot helyeztek a céltartalékba.

A fentiek mellett a nők családban betöltött szerepének elismerésére az idén is biztosított a negyven év jogosultsági idővel rendelkező nőknek a korhatár előtti öregségi nyugdíj igénybevételének lehetősége. A központi költségvetés erre 2024-ben közel 467,4 milliárd forintot különített el. Megjegyzendő, hogy a kormány azokat az idős embereket is támogatja, akik elérték a nyugdíjjogosultságukat, de továbbra is aktív szereplői kívánnak maradni a munkaerőpiacnak. Részükre 2024-ben is fennmarad a munkavállalók jövedelmének szociális hozzájárulási adó- és járulékmentessége.

A kormány több alkalommal hangsúlyozta az elmúlt hetekben, hogy az idei év fő célkitűzése a növekedés helyreállítása. Erre azt követően lehetett nagyobb hangsúlyt fordítani, hogy sikerült az infláció mértékét letörni. Decemberben a fogyasztói árak átlagosan már csak 5,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, novemberhez viszonyítva pedig átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek. A Központi Statisztikai Hivatal február 9-én közli a januári inflációs adatot, amely elemzők szerint a korábban vártnál is kisebb számot mutathat majd. 

Borítókép: A költségvetés bőségesen biztosítja a családok támogatását és a nyugdíjakat is (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.