Nem kötelező a megszorítás

Amikor a globális pénzügyi körök helytartói, vagyis a baloldal kormányoz, akkor az ország egész egyszerűen legatyásodik. Ekkor szoktak a Nemzetközi Valutaalaphoz fordulni – jelentette ki lapunknak Boros Imre közgazdász annak apropóján, hogy az Orbán-kormány a válságos időszak ellenére megőrzi a családok támogatását és különböző lépésekkel segíti a munkaalapú gazdaság fenntartását.

2023. 03. 01. 6:44
null
20200418 Budapest Hunyadi téri vásárcsarnok Koronavírus-járvány Kijárási korlátozások szigorítása a hétvégére. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök szerint az idei lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta. A kormány ennek ellenére úgy döntött, hogy ebben a helyzetben is megmarad a családok és a nyugdíjasok támogatása, a munkaalapú gazdaság fenntartása és a rezsivédelem. Ez azonban nem volt mindig így Magyarországon az elmúlt évtizedekben. A balliberális kormányzás alatt is voltak válságok, ám akkor mindig megszorításokkal igyekeztek a hatalmon lévők úrrá lenni a nehézségeken. Sem a Bokros-csomag, sem a Gyurcsány-csomag nem kímélte a családokat, ahogy Bajnai Gordon miniszterelnöksége idején is a legkiszolgáltatottabbak jártak a legrosszabbul. Gondoljunk például a nyugdíjasokra, akiktől elvették a 13. havi juttatást. 

A plusz egyhavi nyugdíjat az Orbán-kormány adta vissza: az állam az idén is kifizette a teljes összeget a háború és a szankciós politikával tetőző energiaválság ellenére.

– Fontos rögtön egyértelműsíteni, hogy Magyarországon a globális pénzügyi körök helytartói nevezik magukat baloldalnak. Amikor ők kormányoznak, akkor az ország egész egyszerűen legatyásodik. Megnő az adósság és elfogynak a tartalékok. A 2010 előtti időszakban nemegyszer láthattuk ennek ékes példáját – mondta lapunknak Boros Imre. 

A közgazdász jelezte: 

ennek a kormányzási gyakorlatnak aztán az a vége, hogy piaci alapon már nem lehet finanszírozni az országot. Ekkor szoktak a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordulni.

– Ez így történt 2008-ban is. A menet ilyenkor a szokásos, az IMF megírat egy szándéklevelet, amelyben fel kell sorolni, hogy a hitelért cserébe milyen intézkedéseket vállalunk. Ezt azonban lényegében a valutaalap illetékesei mondják tollba, az adott ország illetékeseivel pedig aláíratják a dokumentumot – magyarázta a szakértő. Boros Imre hangsúlyozta: ha az IMF pénzt ad, akkor jellemzően elvárás például a szociális juttatások csökkentése és a nemzeti vagyon privatizálása. Ettől várják a bajba jutott ország pénzügyi egyensúlyának a helyreállását.

– Ez viszont csak rövidebb ideig valósulhat meg, mert ha folytatódik a rossz kormányzás, akkor megint kezdődik az eladósodás és előbb-utóbb megint kopogtatni kell a Nemzetközi Valutaalapnál – emelte ki a közgazdász. Felhívta a figyelmet arra is, miszerint hazugság az az állítás, hogy vagy pénzügyi egyensúly van egy országban, vagy pedig gazdasági növekedés.

– Az Orbán-kormány 2010 után bebizonyította, hogy igenis el lehet érni robusztus növekedést az egyensúlyi pálya megtartása mellett. Ezt hívják fenntartható gazdasági növekedésnek. Az elmúlt években az is egyértelművé válhatott mindenkinek, hogy válságban nem muszáj megsarcolni a lakosságot. Támogatásokkal, a munkahelyek megvédésével, a beruházások ösztönzésével és fegyelmezett pénzügyi politikával ki lehet nőni a bajokat – magyarázta Boros Imre.

A szakértő emlékeztetett arra is, hogy ha a globális körök helyi kiszolgálói kormányoznak, akkor Magyarországról az indokoltnál is több pénz áramlik ki. 

– Ennek pedig egyenes következménye, hogy az államnak több pénzt kell előteremtenie. A magát baloldalnak nevező erők ezt a feladatot szintén a megszorítások politikájával próbálták megoldani. Ezért sem tudták soha fenntartható pályára állítani az országot – tette hozzá.

 

Borítókép: A korábbi, 2008-as válság idején a balliberálisok elvették a 13. havi nyugdíjat a szépkorúaktól (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.