időjárás 7°C Hajnalka 2023. március 27.
logo
Gyurcsány próbálja elfeledtetni, hogyan gyengítette meg kormányzása hazánk önállóságát

Balliberálisok és szuverenitás

Kiss Gergely
2023.02.07. 05:45 2023.02.07. 09:41
Balliberálisok és szuverenitás

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke attól az Orbán-kormánytól félti az ország szuverenitását, amely számos területen erősítette hazánk mozgásterét. Ezekből villantunk fel néhány példát, amelyek jól tükrözik a balliberális hatalomgyakorlás és a 2010 óta fennálló kormányzás közötti különbséget.

A többi között azt igyekezett bizonygatni Gyurcsány Ferenc a minapi évértékelő beszédében, hogy az Orbán-kormány időszaka alatt Magyarország elvesztette a szuverenitását. Ezzel szemben a valóság az, hogy éppen a balliberális hatalomgyakorlás idején veszített jelentősen az ország az önállóságából.

Ennek egyik ékes példája az volt, amikor 2008 őszén Magyarország a Nemzetközi Valutaalaptól, az Európai Uniótól és a Világbanktól összesen több mint 25 milliárd dollárnyi pénzügyi védőhálót kapott. Az esemény külföldön is nagy visszhangot váltott ki, így például a francia Le Monde 2008 novemberében azt írta, hogy Közép-Európában Magyarország a legsérülékenyebb. A lap felhívta a figyelmet arra, hogy „Magyarország már korábban is kitűnt rossz mutatóival: több évi költségvetési lazaság után, a megszorító politika miatt lassult a növekedés és jövőre már egyszázalékos recesszió várható. Az eladósodással szembenézve Magyarország a külső piacok kiszolgáltatottja lett. A válsággal lassultak a befektetések, esett a forint, a kör bezárult”. A csőd közelbe jutott országban a „láncolat rémálomba fordulhatott volna”, ha nem segítenek a nemzetközi pénzügyi intézetek.

Azt se felejtsük el, hogy a védőhálóért cserébe megszorítások özöne zúdult a lakosságra és a hazai vállalatokra. A tempót a Nemzetközi Valutaalap diktálta, az ország pedig elveszítette gazdasági mozgásterének jó részét.

Az ország szuverenitását a mértéktelen kiárusítás is gyengítette: a Medgyessy–Gyurcsány–Bajnai-kormányok a 2002 és 2010 között mintegy 190 magyar tulajdonban lévő céget privatizáltak. Egymás után hirdették meg eladásra a megmaradt magyar tulajdonú pénzintézeteket, de értékesítették a Mol részvénypapírjait, megváltak az Antenna Hungáriától, ahogy a Budapest Airporttól is. A közműcégeket is privatizálták, garantált nyereség biztosítása mellett. Mindenki a saját bőrén tapasztalhatta, hogy semmi és senki nem szabott gátat az energiaárak folyamatos emelkedésének, ahogy a devizahitelek korszaka is sokaknak nehezen feledhető nehézségeket okozott.

A kiárusítás következményeiről korábban azt is megírtuk, hogy így is óriási maradt az államháztartás hiánya, a deficit rendre meghaladta a három százalékot, 2006-ban például elérte 9,3 százalékot is.

Ráadásul folyamatosan nőtt az államadósság. A baloldali kormányzás alatt egyetlenegy olyan év sem volt, amikor a GDP-arányos adósságállomány csökkent volna.

Az Orbán-kormány 2010 után gyökeres fordulatot hozott ezen a téren is. Ismét magyar tulajdonba kerültek a stratégiai ágazatok meghatározó vállalatai. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter minderről a nemrégiben a következőt nyilatkozta: „a kormány kiemelt célja, hogy a bankszektort, az energiaszektort és a médiaszektort követően többségi nemzeti tulajdon alakuljon ki többek közt olyan nemzetstratégiai jelentőségű ágazatokban is, mint a biztosítási szektor és a távközlés. Ezt szolgálja a Vodafone Magyarország tulajdonrészének megvásárlása, amely tovább erősíti hazánk szuverenitását”.

Az akkumulátorgyárak magyarországi beruházásai szintén a hazai gazdasági mozgásteret erősítik, mert szorosan összekapcsolódnak az elektromos autóipari forradalommal. A balliberális oldal ezt is támadja, ahogy az Oroszország elleni szankciókra is igent mondanának kritika nélkül. Ez utóbbi területen az Orbán-kormány olyan mentességeket harcolt ki a tárgyalások során, amelyek hozzájárulnak az ország energiaellátásának biztonságához.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc és Veres János exminiszter Dominique Strauss-Kahnnal, az IMF volt vezérével (Fotó: Europress/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.