Balliberálisok és szuverenitás

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke attól az Orbán-kormánytól félti az ország szuverenitását, amely számos területen erősítette hazánk mozgásterét. Ezekből villantunk fel néhány példát, amelyek jól tükrözik a balliberális hatalomgyakorlás és a 2010 óta fennálló kormányzás közötti különbséget.

2023. 02. 07. 5:45
-
HUNGARY-FINANCE-ECONOMY Fotó: FERENC ISZA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A többi között azt igyekezett bizonygatni Gyurcsány Ferenc a minapi évértékelő beszédében, hogy az Orbán-kormány időszaka alatt Magyarország elvesztette a szuverenitását. Ezzel szemben a valóság az, hogy éppen a balliberális hatalomgyakorlás idején veszített jelentősen az ország az önállóságából.

Ennek egyik ékes példája az volt, amikor 2008 őszén Magyarország a Nemzetközi Valutaalaptól, az Európai Uniótól és a Világbanktól összesen több mint 25 milliárd dollárnyi pénzügyi védőhálót kapott. Az esemény külföldön is nagy visszhangot váltott ki, így például a francia Le Monde 2008 novemberében azt írta, hogy Közép-Európában Magyarország a legsérülékenyebb. A lap felhívta a figyelmet arra, hogy „Magyarország már korábban is kitűnt rossz mutatóival: több évi költségvetési lazaság után, a megszorító politika miatt lassult a növekedés és jövőre már egyszázalékos recesszió várható. Az eladósodással szembenézve Magyarország a külső piacok kiszolgáltatottja lett. A válsággal lassultak a befektetések, esett a forint, a kör bezárult”. A csőd közelbe jutott országban a „láncolat rémálomba fordulhatott volna”, ha nem segítenek a nemzetközi pénzügyi intézetek.

Azt se felejtsük el, hogy a védőhálóért cserébe megszorítások özöne zúdult a lakosságra és a hazai vállalatokra. A tempót a Nemzetközi Valutaalap diktálta, az ország pedig elveszítette gazdasági mozgásterének jó részét.

Az ország szuverenitását a mértéktelen kiárusítás is gyengítette: a Medgyessy–Gyurcsány–Bajnai-kormányok a 2002 és 2010 között mintegy 190 magyar tulajdonban lévő céget privatizáltak. Egymás után hirdették meg eladásra a megmaradt magyar tulajdonú pénzintézeteket, de értékesítették a Mol részvénypapírjait, megváltak az Antenna Hungáriától, ahogy a Budapest Airporttól is. A közműcégeket is privatizálták, garantált nyereség biztosítása mellett. Mindenki a saját bőrén tapasztalhatta, hogy semmi és senki nem szabott gátat az energiaárak folyamatos emelkedésének, ahogy a devizahitelek korszaka is sokaknak nehezen feledhető nehézségeket okozott.

A kiárusítás következményeiről korábban azt is megírtuk, hogy így is óriási maradt az államháztartás hiánya, a deficit rendre meghaladta a három százalékot, 2006-ban például elérte 9,3 százalékot is.

Ráadásul folyamatosan nőtt az államadósság. A baloldali kormányzás alatt egyetlenegy olyan év sem volt, amikor a GDP-arányos adósságállomány csökkent volna.

Az Orbán-kormány 2010 után gyökeres fordulatot hozott ezen a téren is. Ismét magyar tulajdonba kerültek a stratégiai ágazatok meghatározó vállalatai. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter minderről a nemrégiben a következőt nyilatkozta: „a kormány kiemelt célja, hogy a bankszektort, az energiaszektort és a médiaszektort követően többségi nemzeti tulajdon alakuljon ki többek közt olyan nemzetstratégiai jelentőségű ágazatokban is, mint a biztosítási szektor és a távközlés. Ezt szolgálja a Vodafone Magyarország tulajdonrészének megvásárlása, amely tovább erősíti hazánk szuverenitását”.

Az akkumulátorgyárak magyarországi beruházásai szintén a hazai gazdasági mozgásteret erősítik, mert szorosan összekapcsolódnak az elektromos autóipari forradalommal. A balliberális oldal ezt is támadja, ahogy az Oroszország elleni szankciókra is igent mondanának kritika nélkül. Ez utóbbi területen az Orbán-kormány olyan mentességeket harcolt ki a tárgyalások során, amelyek hozzájárulnak az ország energiaellátásának biztonságához.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc és Veres János exminiszter Dominique Strauss-Kahnnal, az IMF volt vezérével (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.