A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Paks II-vel csökkenthető az áramimport aránya

A 2030-as évek elejétől érdemben csökkenhet a villamosenergia-import részaránya Magyarországon a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint. Ehhez a két új paksi blokkon kívül szükséges lehet még a hazai gázerőművek fejlesztése és Paks III is, hiszen a hazai villamosenergia-felhasználás folyamatosan emelkedik.

2024. 03. 13. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos tényező, döntően az ország újraiparosítása, az e-mobilitás és az elektromos alapú fűtési – mindenekelőtt a hőszivattyús – rendszerek elterjedése miatt az igények jelentős növekedése várható – emlékeztetett Hárfás Zsolt mérnök, atomenergetikai szakértő annak kapcsán, hogy egy olyan egészséges energiamix elérése a cél, amely révén télen-nyáron, éjjel-nappal garantálni lehet az ellátásbiztonságot.

Az épülő Paks II

Kiemelte: az import mértéke már most is ellátás- és nemzetbiztonsági kockázatokat hordoz, hiszen például az idei év első két hónapjában a csúcs eddig január 23-án a reggeli órákban mintegy 3300 MW volt, miközben volt 1715 olyan negyedórás időszak is, amikor az import meghaladta a majdani Paks II Atomerőmű 2400 MW teljesítményét. 

A naperőművi kapacitások folyamatos fejlesztése azt eredményezi, hogy új „csúcsok” születnek, február 16-án dél körül az ipari méretű naperőművek teljesítménye 2761 MW-ra (15 perces átlag) adódott, de a csúcson is csak mintegy nyolcvanszázalékos teljesítménykihasználtsággal tudtak üzemelni, viszont amikor nem termelnek, jelentős importra van szükség, termelési időszakban pedig szabályozásra, valamint az energiatárolás lehetőségeire.

A szakértő beszélt arról, hogy bár kívánatos, de a háztartási akkumulátoros energiatárolás csak rövid távú megoldás, hiszen csak pár órás, tipikusan napon belüli használhatóságot jelent. Jó hír szerinte, hogy az MVM már foglalkozik szivattyús-tározós erőmű létesítésének kérdésével, ami ha megépül, akkor tipikusan képes lesz arra, hogy napon belül (is) szabályozza az időjárásfüggő megújulók túltermelését. Ám még ez sem képes arra, hogy hosszú távon több hétre, hónapra tudja tárolni az energiát. 

Hárfás Zsolt hozzátette: egy ipari tevékenységet végző cég csökkentheti az áramigényét napelemes rendszer és a hozzá kapcsolódó energiatároló kiépítésével, de ez is csak rövid távú megoldást jelent. Az ipari tevékenységekhez folyamatosan stabil ellátásra van szükség – húzta alá a szakértő.

Ez többféleképpen valósulhat meg. Az import gyakoriságát és arányát viszont a fejlesztések együttes megvalósításával lehet szabályozni. A növekvő igények mellett az ellátásbiztonság garantálása, az import mérséklése, az időjárásfüggő megújulók (szakszóval élve) kiszabályozása érdekében, valamint a jelenleg stratégiai fontosságú Mátrai Erőmű lignites egységeinek pár éven belüli leállítása miatt rövidtávon feltétlenül szükséges a három új gázerőmű megépítése. 

Fontos emellett a naperőművek, valamint a szélerőművek tervezett további fejlesztése is, ám ezek valós ellátásbiztonságot nem feltétlenül garantálnak, egy bizonyos szint után még kritikusabb műszaki és gazdaság kérdések merülnek fel és az országot nem lehet telerakni távvezetékekkel, nap- és szélerőművekkel, amelyek üzemideje legfeljebb huszonöt év.

Ami jelentősen képes mérsékelni az importhányadot az egyébként növekvő felhasználás mellett is, az a Paks II Atomerőmű emelte ki Hárfás Zsolt, amelynek garantált üzemideje hatvan év lesz (ez további húsz évvel meghosszabbítható), azaz a 2030-as évek elején üzembe álló két VVER–1200 típusú blokk legalább 2090-ig üzemelhet. Stratégiai fontosságú a paksi atomerőmű újabb üzemidő-hosszabbítása is, ami az jelenti, hogy a paksi blokkok 2032–37 helyett a legjobb esetben 2052–57-ig állhatnak majd a villamosenergia-termelés szolgálatában. Így 4400 MW atomerőművi kapacitás áll majd rendelkezésre, ami képes lehet majd a behozatal részarányának érdemi csökkentésére. E cél érdekében szükségesek a gázerőművi fejlesztések, valamint a szakértő szerint egy új telephelyen újabb atomerőművi egység vagy egységek megépítése, amelyek kis moduláris blokkok is lehetnek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.