A babaváró kölcsönt főleg új otthon teremtésére használják fel

Főként az új otthon megteremtéséhez használják fel a gyermeket tervező házaspárok a babaváró kölcsönt, legalábbis erre engednek következtetni az OTP Bank legfrissebb értékesítési adatai. A statisztikák szerint tízből hat házaspár új otthon vásárlására vagy a régi felújítására, bővítésére fordítja a szabad felhasználású, vagyis bármilyen célra elkölthető támogatott konstrukciót.

Magyar Nemzet
2020. 08. 20. 14:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A legtöbb igénylő szívesen vállal újabb gyermeket és a felső határként megszabott tízmillió forintot igényli Fotó: Teknős Miklós

Az érdeklődés változatlanul élénk a tavaly óta elérhető babaváró támogatás iránt. A szűk egy hónapja közzétett összesítés szerint a babaváró támogatást igénylő házaspárok száma országosan átlépte a százezret, a folyósított összeg pedig a 784 milliárd forintos határt. Ezek közül 33 esetben pedig már megszületett vagy úton van a gyermek. Az OTP Bank – amely országosan eddig a megközelítőleg 800 milliárd forintnyi hitel mintegy negyven százalékát folyósította – adatai szerint százból 31 házaspár ingatlan vásárlására, míg 28 meglévő otthona bővítésére, felújítására költi a felvett babaváró kölcsön összegét. Minden tizedik házaspár pedig jelzáloghitelt is igényel a speciális támogatás mellé.

Az OTP Bank a babaváró kölcsön indulása óta eltelt időszakban csaknem 38 ezer megkötött szerződésre valamivel több mint 360 milliárd forintot folyósított az igénylőknek. A legtöbb igénylés Budapestről és környékéről, valamint Északkelet-Magyarországról érkezett. Az ügyfelek meghatározó többsége a felső határként megszabott tízmillió forintot igényelte, az eddig folyósított támogatások átlagos összege 9,5 millió forint volt. A babaváró kölcsönt felvevők 42 százaléka jelentette már be a várandósságát vagy gyermekének megszületését, ami azt jelenti, hogy már csaknem 16 ezer, az OTP Banknál megkötött szerződésnél kérhetik a törlesztés szüneteltetését a házaspárok.

Több bank ajánlatai között válogathatnak az otthonteremtés, gyermekvállalás előtt álló párok
Fotó: Havran Zoltán

A legnagyobb hazai banknál az érintett házaspárok átlagosan nyolc napon belül hozzájuthatnak az igényelt összeghez. A hitelintézet weboldalán lehetőség van időpontot foglalni az ügyintézésre, a fiókokban a digitális aláírópad pedig tovább gyorsítja a folyamatot, és mérsékeli a felesleges papírhasználatot.

Mint ismert, a házaspárok a konstrukció keretében maximum tízmillió forint kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt igényelhetnek a bankfiókokban, függetlenül attól, hogy van-e már gyerekük. A legfrissebb módosítás értelmében már a gyerekkel rendelkező családok esetében sem feltétel, hogy a pár legalább egyike az első házasságában éljen.

Az otthonteremtési kedvezmény kibővítésével többen élhetnek az állami segítséggel
Fotó: Havran Zoltán

Amennyiben a hitel folyósításától számított öt éven belül megszületik a vállalt gyermek, akkor három évig – ikerpár esetén három plusz két évig – nem kell fizetniük a törlesztő-részleteket és a kölcsön a teljes futamidőre kamatmentessé válik. A második gyerek érkezéskor újabb három évig szüneteltetik a törlesztést és a fennálló tartozás harminc százalékát elengedik. A harmadik gyerek születésekor pedig a teljes tartozás megszűnik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.