A Bálna lesz a Dunán érkezők turisztikai központja

A hatalmas épületben egyebek mellett állandó kiállítás és konferenciaterem is lesz.

2020. 06. 25. 18:36
null
Bálna, Orbán Viktor, Varga MIhály, Kósa Lajos Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Budapesten néhány intézkedést fontolgat a kormány. Ezek közül az egyik legfontosabb terület az Airbnb néven ismert, turisztikai célú lakáskiadási tevékenység a magánszemélyek körében, ahol a szabályozást rendezni kell – jelentette ki a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója legújabb podcastjában. Guller Zoltán elmondta: korábban a szállodaszövetség felvetése volt a kormánynak, hogy más európai nagyvárosoktól eltérően nálunk nincs határozott szabályozása a rövid távú lakáskiadásnak, holott arra szükség van. Ezért a turisztikai ügynökség megkezdte a lehetőségek vizsgálatát, a piac felmérését, ennek részeként egyeztet az illetékes hatóságokkal is.

– Évente több százezer turista érkezik szállodahajókkal Budapestre, tavaly például több mint félmillió amerikai vendéget számoltunk, akik vízen érkeztek. A terveink szerint a IX. kerületben lévő Bálna, amely egy emblematikus épület Budapesten, olyan turisztikai kikötőhely lesz, amely kiszolgálja a hazánkba érkező szállodahajókat, hasonlóképpen, mint egy repülőtér: itt lesz az érkezés és az indulás is a turisták számára. A hatalmas épületben egyebek mellett állandó kiállítás, konferenciaterem is lesz, illetve Magyarország ízeit bemutató gasztronómiai élménypontok és egy éjjel-nappal nyitva tartó információs pont. A tervek nagyon régóta formálódnak, lassan már ki lehet írni a tervezésre szóló közbeszerzési pályázatot. Jó esély van, hogy a Bálna teljeskörűen megújuljon, ezzel turisztikai központtá váljon úgy, hogy a dunai szállodahajók sorsát hosszú időre rendezni tudjuk – mondta Guller Zoltán, aki a magyar állam által 2018-ban megvásárolt Bálnáról úgy vélekedett, nagyon fontos beruházást jelenthet a tervezett fejlesztés. – Mire a kontinensek közötti repülőjáratok helyreállnak, addig van idő megújítani az épületet és a környékét – jegyezte meg.

Kitért arra is, hogy folyamatosan nő a vidéki szállás- és vendéglátásban a forgalom, és egyértelműnek mutatkozik az a trend, hogy a nyáron lesznek turisták, lesz forgalom, lesz árbevétel, sőt szavai szerint a vízpartok, gyógyvizek környékén a tavalyinál nagyobb bevételeket is lehet majd generálni. A vezérigazgató hozzátette, hogy Budapest esetében más a helyzet, hiszen a főváros elsősorban a külföldi turisták kedvence, ők viszont lassabban, megfontoltabban térnek majd vissza, vagyis a turizmus is csak fokozatosan erősödik.

Fotó: MTI/Faludi Imre

Az MTÜ vezetője felidézte: a magánszálláshelyek fejlesztésére szóló Kisfaludy-pályázat június 4-én indult, amelyre eddig több mint 14 ezer pályázat érkezett be, összesen több mint 43 ezer szoba felújítására, külső-belső átalakítására, új szolgáltatásokra, bútorok cseréjére, napkollektorok felszerelésére, szobánként egymillió forintos támogatással. Eddig összesen több mint 42 milliárd forint támogatási igény gyűlt össze. – Még 18 milliárd forint rendelkezésre áll, amelyre várjuk a magánszálláshelyek jelentkezését július 15-ig, a pályázathoz számos segítséget kapnak a vállalkozások – jegyezte meg Guller Zoltán, hozzátéve: eddig Somogy, Veszprém és Zala megyéből érkezett a legtöbb pályázat, és fontos, hogy a nyertesek még a nyáron megkapják a támogatási összeget, illetve még az idén fel is kell használják azt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.