A digitalizáció csökkenti a költségeket

A technológiai fejlődéssel párhuzamosan a kibertámadások gyakorisága is növekedett – figyelmeztet az MNB az idei Fintech és digitalizációs jelentésében.

Horváth Éva
2021. 05. 27. 22:01
null
A kedvező piaci folyamatok mögött kockázatok is állnak Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A globális fintech szektor évek óta tartó folyamatos fejlődése nyomán a pénzügyi rendszer átalakulása egyre látványosabb, a koronavírus okozta járványhelyzet pedig jelentősen gyorsította a globális digitalizációs folyamatokat – áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által tegnap közzétett 2021-es Fintech és digitalizációs jelentésében. A szerzők arra is felhívták a figyelmet, hogy a technológiai fejlődéssel párhuzamosan a kibertámadások gyakorisága és kifinomultsága is növekedett.

Az MNB ügyvezető igazgatója a jelentés online bemutatóján elmondta:

jelentősen javult az ügyfelek digitális elérése, ötből már négy ügyfél használ digitális megoldásokat. A szektor fele szerint már kimutatható a digitalizáció költségcsökkentő hatása.

Szombati Anikó kitért arra is, hogy mivel a járványhelyzet miatt a külső kapcsolattartást támogató fejlesztések kerültek előtérbe, a hazai bankszektornak a jövőben érdemes nagyobb figyelmet szentelnie a belső rendszereket és folyamatokat érintő fejlesztésekre.

Az idei a második év, hogy az MNB elkészítette a jelentést, és ezúttal már a biztosítói szektor is szerepel a kiadványban
Fotó: Kurucz Árpád

Az idei a második év, hogy az MNB elkészítette az összeállítást, és ezúttal – kiegészítve a biztosítói témakörrel – négy fő részből áll. Az első rész a nemzetközi fintech és digitalizációs folyamatokat, trendeket összegzi, a második rész a hazai fintech cégek elemzését tartalmazza. A harmadik és a negyedik rész a magyarországi bankrendszer és a biztosítói szektor digitalizációs felkészültségi szintjéről ad átfogó képet intézményi szintű felmérés alapján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.