A Dunántúlon már vethetnek a gazdák

Magyar Nemzet
2019. 04. 09. 7:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a csapadékhiány az Alföldön még hátráltatja a tavaszi szántóföldi munkákat, a Dunántúlon már lehet vetni a hétvégi esőzésnek köszönhetően – közölte a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke tegnap a távirati iroda érdeklődésére.

Petőházi Tamás kiemelte, hogy országos átlagban 100-150 milliméternyi csapadék hiányzik a talajból, amelynek feltöltődéséhez egyhetes áztató esőre lenne szükség. Egyes régiókban az aszály miatt az őszi repcét ki kell szántani, ami becslések szerint országosan a több tízezer hektárt is elérheti – részletezte a szövetség elnöke, hozzátéve, hogy a probléma már ősszel kezdődött, amikor a gazdák csak porba tudták elültetni a búzát és a repcét.

Ezután a téli időjárás sem hozta meg a várt csapadékmennyiséget. Emiatt akár két-hárommillió tonnás terméskiesésre is lehet számítani. Magyarországon nyolcvanezer hektáron megoldott az öntözés.

Repce 290 ezer hektáron, búza pedig mintegy egymillió hektáron van elvetve, amelyek öntözésére nincs kapacitás – idézte fel Petőházi Tamás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.