A gazdasági növekedés stabil fedezetet nyújt a gazdálkodók finanszírozására

Az uniós szintet évek óta számottevően meghaladó magyar gazdasági növekedés stabil fedezetet nyújt az állami költségvetésből gazdálkodó szereplők finanszírozására – jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartási szabályozásért, humán és önkormányzati költségvetésért felelős helyettes államtitkára kedden, Egerben.

Forrás: MTI2019. 11. 12. 17:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Berczik Ábel a keddtől csütörtökig tartó 20. Önkormányzati költségvetési és adókonferencia sajtótájékoztatóján a 2020-as költségvetésről szólva kiemelte: az önkormányzatokra rótt kötelező feladatokhoz megfelelő finanszírozás társul. A helyhatóságok működési támogatásai számottevő mértékben növekedtek.

Jelezte: a rendezvény célja első kézből tájékoztatást adni az érintetteknek a jövő évi gazdálkodási szabályokról. Mindezt az teszi lehetővé, hogy az Országgyűlés néhány éve, így idén is már a tavaszi ülésszakában elfogadta a következő évre szóló költségvetési törvényt, elegendő felkészülési időt hagyva ezzel minden helyhatóság és államháztartási szereplő számára.

A konferencia programja a jogszabályi változásokra és az önkormányzati ASP (Application Service Provider) rendszer gyakorlati alkalmazásának tapasztalataira épül – mondta. Utóbbi a Magyar Államkincstár gondozásában valósult meg és az elmúlt évek egyik sikertörténete, mely mára bizonyította életképességét és működőképességét – jegyezte meg hozzátéve, hogy idén az eredeti ütemtervet megtartva immár a teljes önkormányzati körre kiterjed ez a szolgáltatás-csomag.

Újságírói kérdésre válaszolva a helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy a kormány továbbra is elkötelezett a 4 százalékos gazdasági növekedés fenntartásában, mely az uniós tendenciákat figyelembe véve az előző éveknél nehezebb feladatnak ígérkezik. Ugyancsak kiemelt cél a tavaly 2,3 százalékon állt, idén várhatóan 1,8 százalékos, míg 2020-ban 1 százalékosra tervezett államháztartási hiány csökkentése.

Mészáros József, a konferenciát rendező Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke arról beszélt: az immár 20. évfordulójához érkezett Önkormányzati költségvetési és adókonferencia fejlődését és növekvő népszerűségét mutatja, hogy idén rekordszámú, mintegy 420 résztvevőre számítanak és 160 önkormányzat képviselteti magát az eseményen.

A MÁK egy sikeres projekt lezárása előtt áll: az ASP-rendszer bevezetése a helyhatóságok számára olyan informatikai szolgáltatást nyújt, mely egyszerűsíti azok működését és nőtt a tárca, az államkincstár, valamint különböző intézmények információs bázisa – fogalmazott.

Az államkincstár ellenőrző szerepére kitérve hangsúlyozta: nem céljuk a népsanyargatás, feladatuk és küldetésük a hatályos jogszabályok fegyelmezett betartásának, valamint a közpénzek átlátható és szabályszerű elköltésének felügyelete.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.