A helyhatóságok kezébe került az Airbnb

A rövid távú lakáskiadás nagyarányú elterjedése az ingatlan- és az albérletárakat is megnövelte.

2020. 07. 14. 17:38
null
Budapest, 2012. június 20. Hátizsákos turisták érkeznek a VII. kerületi Nyár utcai Marco Polo Top Hostel egyik szobájához. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döntött a parlament: a következő hónaptól az önkormányzatok korlátozhatják a magánszálláshelyek kiadását Magyarországon. A megszavazott új jogszabály szerint a települések, a budapesti kerületek és a fővárosi önkormányzat saját területén felhatalmazást kapnak arra, hogy augusztus 1-jétől megállapítsák, legfeljebb hány napra adható ki magánszálláshely és egyéb szálláshely egy naptári évben.

A szabályozást az indokolta, hogy az elmúlt években a rövid távú lakáskiadás nagyarányú elterjedése az ingatlan- és az albérletárakat is megnövelte a fővárosban, emellett a társasházi együttélésben is konfliktusokat okozott, továbbá lehetőséget teremtett az adóelkerülésre.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az országgyűlési vitában kifejtette, hogy a szabályozás kidolgozásakor nemzetközi példákat és szakmai tapasztalatokat is figyelembe vettek, és az eredmény egy olyan javaslat lett, amelyet minden frakció jó szívvel támogathatott. – Az önkormányzatok, ha akarnak, szigoríthatnak, és megszabhatják, hány napra lehet kiadni a szálláshelyet – fogalmazott. Mint mondta, sok országban kemény viták folynak erről a kérdésről, és több európai nagyvárosban már most is szabályozzák a rövid távú lakáskiadást – a jelentős adóelkerülés miatt pedig a kérdés már az EU napirendjén is szerepelt.

A jogszabály azt is tisztázza, mi tekinthető magánszálláshelynek. Az új előírás szerint az a magánszemély vagy egyéni vállalkozó legfeljebb nyolcszobás és tizenhat ágyas lakása, üdülője, míg egyéb szálláshelynek a más tulajdonában álló, nem szálláshely-szolgáltatási céllal hasznosított, legfeljebb 25 szobás és százágyas épületrésze, ahol az egy szobában található ágyakat külön-külön is kiadják.

A Fidelitas üdvözli, hogy a kormány előterjesztésére az Országgyűlés elfogadta a rövid távú szálláshelykiadással kapcsolatos módosításokat – közölte a döntés kapcsán a nagyobbik kormánypárt ifjúsági társszervezete, megjegyezve, hogy a jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy az elszabadult albérletárak normalizálódjanak.

Hangsúlyozták: az elfogadott módosítások leginkább az egyetemistákat, a pályakezdőket vagy éppen a családalapítás előtt álló fiatalokat szolgálják. Ez komoly lehetőség arra, hogy ne külföldi turistákkal kelljen „versenyeznünk” a lakhatásért és ne nyugat-európai ingatlanárakkal találjuk szembe magunkat, ha saját lakást szeretnénk – fogalmaz a Fidelitas, amely felajánlotta segítségét az önkormányzatoknak a fiataloknak kedvező helyi szintű szabályok megalkotásához.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.