A kintlévőségek miatt nem tudnak haladni a cégek

Az európai szintű recessziót tartják a legnagyobb, bevételre leselkedő veszélynek a magyar cégek, amelyeknek egyre nagyobb problémát jelentenek a kintlévőségek, mégsem akarják a kiadásokat csökkenteni – derült ki az Intrum új felméréséből.

Magyar Nemzet
2020. 10. 29. 10:44
null
https://munkastanacsok.hu Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A válság általános következménye a cégvilágban a kifizetések csúszása, attól függetlenül, hogy a megrendelő magánszemély, másik vállalat vagy éppen egy állami szerv. A vállalatok nagy többsége szerint egyértelműen az általános recesszió az oka annak, hogy az ügyfeleik nem tudnak időben fizetni: a magyar cégek 38, az európai vállalatok 31 százaléka szerint emiatt vannak az ügyfeleiknek fizetési nehézségeik – mutat rá az Intrum 2020-as, európai szintű, legfrissebb vállalati felmérése (Európai Fizetési Jelentés – EPR).

Általános jelenség a válságban a kifizetések csúszása Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A vezető követeléskezelő cég felmérte: a magyar gazdaságban az európai átlagnak megfelelő mértékben okoznak gondot a cégeknek a késedelmes fizetések. Eszerint a cégvezetők 87 százalék válaszolta azt, hogy bevételkieséshez vezettek a kintlévőségei, amire sok cég úgy reagál, hogy inkább lejjebb viszi az eredetileg megszabott árat, ami viszont hozzájárul a bevételei csökkenéséhez.

A magyar cégvezetők az uniós átlag feletti arányban mondták azt a felmérésben, hogy ha az ügyfeleik hamarabb fizetnének, több lehetőségük lenne új munkatársakat felvenni, új technológiai eszközöket bevezetni, vagy új piacokra eljutni.

Kevésbé jellemző itthon, hogy a kiadások csökkentésével kezelik a krízist a cégek Fotó: Havran Zoltán

Érdekesség, hogy maguk a vállalatok ennek ellenére még nem feltétlenül folyamodnak megszorításokhoz. Bár az Intrum felmérése szerint a kiadáscsökkentés még így is a leggyakoribb válságkezelő lépés, de csak az európai cégek 38 százaléka, a magyar cégeknek pedig 29 százaléka élt ezzel a móddal. Ebben valószínűleg szerepet játszik az is, hogy sok vállalat már korábban, a koronavírus-járvány első hulláma idején csökkentette a kiadásait, és ezt követően már csak a létfontosságú tevékenységeit végezte.

A magyar cégek körében a leggyakoribb válságkezelési módszer a hitelfelvétel befagyasztása, valamint a létszámstop. Az Intrum szerint tavalyhoz képest 11 százalékponttal több vállalat tervezi a bővítés befagyasztását vagy leépítést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.