A legfiatalabbak vannak a legnagyobb veszélyben

Bizonyított és szomorú tény, hogy a gyerekek nem ismerik fel az online fenyegetéseket, miközben az ébrenlétük jelentős részét – főleg a koronavírus-járvány és az azzal járó digitális oktatás miatt – a képernyő előtt töltik. Ennél is szomorúbb azonban, hogy a magyar szülők nem igazán vannak tisztában felelősségükkel, és csak tört részük hívja fel a gyermekek figyelmét a számítógépes veszélyekre.

Horváth Éva
2021. 02. 21. 18:37
null
A gyerekeket senki világosítja fel az internetezés veszélyeivel kapcsolatban
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A gyerekek megismertetése a digitális világgal éppen olyan fontos, mint bevezetni őket a való világ mindennapjaiba. Az interneten való közös szörfözés, oktatási és szórakoztatási célokból egyaránt, jó módszer lehet a megfelelő szokások megtanítására és kialakítására – tanácsolja Iwona Sikorska, a Jagelló Egyetem Alkalmazott Pszichológiai Intézetének munkatársa a Sophos kiberbiztonsági cég felmérésére reagálva. E kutatásból az is kiderül, hogy az 1–3. osztályos gyerekek szüleinek hetven százaléka úgy gondolja, a gyermeke nem igazán felkészült az online fenyegetések felismerésére. Ehhez képest alig hat százalékuk véli úgy, hogy a szülő feladata a gyerekek megismertetése az online kockázatokkal, veszélyekkel. (Lengyelországban ez az arány 38, a cseheknél pedig 25 százalékos.) A magyar szülők 89 százaléka szerint az iskolák ugyanolyan felelősek a kiberbiztonság tanításáért, mint ők.

A világhálót rendszeresen használó gyerekek jelentős részét senki nem világosítja fel a digitális veszélyekkel kapcsolatban

A Sophos felmérése arra is rámutat, hogy az 1–3. osztályos nebulók szüleinek 84 százaléka beszélt már a gyerekeivel az online biztonságról – ez hét százalékponttal magasabb, mint Lengyelországban és 27-tel több, mint Csehországban. Az érintettek 13 százaléka ezt még nem tette meg, de tervezi a jövőben, míg alig három százaléka teljesen elzárkózott ettől. Ugyanakkor csak a szülők valamivel több mint harmada (35 százaléka) érzi nagyon felkészültnek magát egy ilyen beszélgetésre. A válaszadók tíz százaléka teljesen felkészületlen, míg a szülők 63 százaléka azt sem tudja, hogy a gyerekét érte-e korábban internetes fenyegetést.

– Az ismeretek hiánya növeli annak kockázatát, hogy a gyerek kiberbűncselekmény áldozatává váljon, ezért célszerű beszélni az online fenyegetésekről.

A gyerekeknek meg kell mutatni, hogy milyen hírforrásokra, weboldalakra és programokra kell figyelni, és milyen helyzeteket kell azonnal jelenteni a szüleinek. Szükséges lépés a víruskereső szoftver telepítése a gépeikre, beleértve a telefonokat vagy a táblagépeket is.

Célszerű a gyerekkel együtt konfigurálni a közösségimédia-profiljuk adatvédelmi beállításait, és megakadályozni, hogy az alkalmazások (beleértve a beszélgetőfunkciókat is) hozzáférjenek a kamerához, a böngészési előzményekhez vagy a földrajzi pozícióhoz – tanácsolja Szappanos Gábor, a Sophos kutatási igazgatója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.