A második hullámban sem hagyja cserben a kormány a turizmust

Ahogy az első járványhullámban, ezúttal sem maradnak segítség nélkül a turizmus képviselői, akik a tavaszi leállás után mostanra újabb nehéz helyzetbe kerültek. Vendéget egyelőre nem fogadhatnak a szolgáltatók, ezért a dolgozóknak nincs munkája – a szerdától harminc napra meghirdetett kijárási korlátozások időszakában a cégek újabb kormányzati segítséget kapnak a bevételek pótlására. Eközben az ellenzék cselekvés helyett csak a politikai lózungokat fújja.

2020. 11. 11. 12:27
null
20200213 Budapest Fotó Bach Máte (BPM) Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most sem hagyjuk cserben a turizmust, mindent megteszünk annak érdekében, hogy az ágazatban dolgozók megtarthassák a munkahelyeiket – közölte szerdán a távirati irodával a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

Guller Zoltán felidézte: a kormány a turisztikai ügynökséggel közösen már a járvány első szakaszában több intézkedéssel igyekezett segíteni a szektort.

A tavaszi gazdaságvédelmi intézkedések között szerepelt például a járulékkedvezmény, a kedvezményes hitelprogram vagy a SZÉP-kártya csökkentett adózása és megemelt keretösszege.

Nem éppen a fizetett szabadidős kikapcsolódásnak kedveznek a mostani vírusos idők. A kormány segít a piacnak Fotó: Bach Máté

A hétfőn bejelentett intézkedések között pedig a kormány

a turizmusban-vendéglátásban és a szórakoztató, illetve szabadidős tevékenységet nyújtó vállalkozások számára adó- és járulékfizetési kedvezményekről döntött,

továbbá a szálláshely-szolgáltatókat foglalásaik kieséséből származó költségeinek megtérítésével segíti.

Milliárdok mentőövnek

Utóbbi az elmaradó bevételek nyolcvanszázalékos arányú megtérítését jelenti. Ezzel a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) regisztrált szálláshelyek élhetnek a november 8-ig beérkezett, elkövetkező harminc napban meghiúsuló foglalások alapján, feltéve, ha vállalják, hogy a munkavállalókat nem bocsátják el, sőt, fizetést adnak a lezárás idejére.

Ez a segítség 928 ezer vendégéjszakát és közel nettó 15 milliárd forint értékű támogatást jelent, több mint 11 ezer szolgáltatónak.

Nem kell a turistákat kerülgetni a belvárosban – ez azonban aggasztó kilátásokat jelent rengeteg munkavállalónak Fotó: Havran Zoltán

Guller Zoltán kiemelte, hogy nemcsak a vendéglátósoknak, hanem

minden szálláshelytípus üzemeltetőjének megtérítik a munkaviszonyban foglalkoztatott alkalmazottak bruttó munkabérének ötven százalékát,

feltéve, ha a cégek regisztráltak az NTAK rendszerében, és a jogszabályban előírt, napi adatszolgáltatási kötelezettségüknek is eleget tettek.

A döntés 3,5 milliárd forint összegű támogatást jelent a foglalkoztatók számára.

Se távolról, se közelről. A főváros páratlanul szép turisztikai kínálatával egyelőre a belföldieket sem sikerül mozgósítani Fotó: Bach Máté

A vezérigazgató jelzése szerint a kormány döntése a szabadidős és szórakoztató tevékenységet végző szolgáltatóknak is kedvezményt biztosít, eszerint az érintett vállalkozásoknak harminc napra nem kell járulékot fizetniük a munkavállalóik után.

A támogatást igénybe vehetik a mozik, színházak, múzeumok, állatkertek, sportlétesítmények, edzőtermek, konferenciák és bemutatók szervezői, illetve a szórakoztatóiparban dolgozók.

– Nehéz időket élünk, a járvány köztünk van, de az emberéletnél nincs fontosabb – fogalmazott az MTÜ vezetője a tavaly még rekordmagasságban szárnyaló ágazat mostani helyzete kapcsán, amelyet a koronavírus felbukkanása és világszintű elterjedése, valamint a járványügyi védekezéssel járó korlátozások idéztek elő.

Nem látják a fától az erdőt

Akárcsak tavasszal, a kormány által bejelentett újabb, vállalkozásmentő intézkedések a teljes turizmus ágazatban, és a kapcsolódó területeken működő valamennyi vállalkozásnak segítenek, Budapesten is.

Úgy tűnik Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja még nem értesült a kormány újabb támogató intézkedéseiről, mivel keddi közleményében Budapest humán területekért felelős főpolgármester-helyettese megállapítja: „a kormányt nem érdekli, hogy a budapesti turizmus hogyan vergődik, míg a fideszes haverok és kapcsolt hozzátartozóik számolatlanul kapják a támogatást.”

Ezek szerint a DK-n kívül mindenki számára látványos, hogy a magyar turizmus soha nem látott fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, és például az állami támogatásokkal az előző kormányok által hanyagolt piaci szereplők, a legkisebb szobakiadók is milliós segítségekhez jutottak.

Nem elég nyilvánosan aggódni, tenni is kell a bajba került cégek érdekében Fotó: Bach Máté

Az alpolgármester valójában Budapest főpolgármesterét hozza kínos helyzetbe, ahelyett, hogy a Gyurcsány-párt képviseletében a súlyos járványügyi helyzet orvoslására hasznos javaslatokat közölne. Gy. Németh Erzsébet szerint „a kormány a kisujját sem mozdítja azért, hogy segítsen a fővárosi szálláshelyeken, vállalkozásokon”, miközben arról egy szót sem ejt, hogy pártja vagy a budapesti vezetés miként járul hozzá a jelentős helyi adókat befizető cégek túléléséhez.

Holott ismert, érdemben eddig csak a kormány támogatta a fővárosban különösen nehéz helyzetbe került vendéglátó, szállásadó piacot, míg a Karácsony Gergely-vezette önkormányzat a nagyobbik kormánypárt, illetve a budapesti iparkamara többszöri kérésére sem állt bele a válságmentésbe, inkább sarccal sújtaná a helyi gazdasági szereplőket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.