A politikai ellentéteken túl menthető meg a turizmus

Fordulat a láthatáron: megtalálhatják a közös hangot a kormányzat és Budapest főváros képviselői a vírus okozta gazdasági nehézségekkel különösen, és egyre inkább sújtott turizmus ágazat megsegítésében, legalábbis erre enged következtetni a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara legújabb közlése. A satuba szorult fővárosi piac arra vár, hogy a politikai feszültségen felülemelkedve egységes, gyors lépések következzenek.

2020. 10. 07. 19:25
null
20200924 Budapest Vendéglátás és Turizmus Fotó: Bach Máté (BPM) Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyeztetésre hívta a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke Varga Mihály pénzügyminisztert, miniszterelnök-helyettest és Karácsony Gergely főpolgármestert; Nagy Elek közös tárgyalóasztalnál sürgetné az intézkedést a járványhelyzet miatt soha nem tapasztalt válságba jutott vállalkozásoknak nyújtható segítségekről, Budapesten.

Tavasszal kezdődött a fővárosi cégek kálváriája, amikor váratlanul eltűntek a külföldi turisták Fotó: Bach Máté Magyar Nemzet
Fotó: Bach Máté

Ennek előzménye, hogy a múlt héten már tartottak egy szakmai kerekasztal-beszélgetést az iparág egyes területeinek képviselőivel, amely után a kamara megerősítette azt az elsődleges tényt:

a fővárosi vállalkozói körnek érdekében áll, hogy a kormány és a főváros közötti vita mielőbb lezáruljon,

mégpedig úgy, hogy az eredmény előremutató legyen a válságkezelésben.

– A főváros és a kormány között a témában kialakult pártpolitikai jellegű vita helyett minden fél teherviselő képessége szerint megállapított, gyors és összehangolt intézkedéseket sürgetnek – jelezte a BKIK az iparági szervezetek közös álláspontját a cégeknek napról napra fokozódó gazdasági nyomást jelentő válsághelyzetben.

Vidéken is a korábbi külföldi vendégforgalom töredéke érkezett idén, de legalább a magyarok utazásai húzták a belföldi piacot
Fotó: Havran Zoltán

Az igazságosság jegyében a BKIK szakértői objektív irányból, matematikai alapon számolnák ki, hogy a helyi válságmentésben melyik félnek mekkora szerepe van a finanszírozáskor, ehhez szerintük jó kiindulási alap lehet az egy főre jutó költségvetési keret.

Ismert: a kormány húszezermilliárd forintból gazdálkodik évente, míg a főváros és kerületei ezermilliárdos kerettel számolhatnak. Ez alapján a kabinetnek lakosonként 3,6-szor annyi forrása van, mint a fővárosnak és a kerületi helyhatóságoknak összesen, ami azt jelenti, hogy

minden, Budapestre irányuló intézkedésre fordított kormányzati száz forint mellé a fővárosnak és a kerületeknek összesen további 28 forintot kellene hozzátennie.

Az arányos teherviselés 78-22 százalékos arányban osztaná el a gazdaságmentés terheit – áll az érdekképviselet számításában.

Se maszk, se válság az előző évben. Váratlanul érte az ágazatot a márciusi megtorpanás, pedig 2019-ben rekordmagasságokban járt a díjnyertes Budapest látogatottsága
Fotó: Havran Zoltán

Az eddigi költések világosan látszanak. A kormányzat március óta az egész országban közel ezermilliárd forint nagyságrendű összeget költött el a válságkezelésre, amiből lakosságarányosan nagyjából 180 milliárd forint jutott a fővárosi cégek megsegítésére (habár a számítások szerint gazdaságarányosan 300-350 milliárd forintra rúg a központi kiadás Budapesten). Megállapították:

a büdzséalapú képlet szerint arányosan nagyjából 50 milliárd forintnyi terhet kellene vállalnia a fővárosnak és a kerületeknek

a helyi turizmus szereplőinek megsegítése érdekében.

Eleddig a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Közgyűlés nem döntött célzott forrásról a bajba került piac számára, a város költségvetéséből március óta a ki nem fizetett bérleti díjakból, az átmenetileg ingyenessé tett közterület-használatból és a parkolásidíj-kedvezményekből összesen jóval kevesebb mint tízmilliárd forintnyi tétel jelentkezik hiányként, amelyet a válságkezelésre fordított támogatásként lehetne elkönyvelni.

– Budapestnek még legalább negyvenmilliárd forinttal kellene segítenie az itteni vállalkozásokat

– jelentette ki Nagy Elek.

Korábban diák idénymunkásokkal pótolták a főszezon toronymagas keresletét kielégítő szakképzett munkaerőt, a covid miatt idén tömeges leépítések réme fenyeget Budapesten Fotó: Kurucz Árpád

A BKIK elnöke rámutatott: a járvány hatására turisztikai vállalkozások tömegesen kerültek tartósan kereslethiányos helyzetbe a fővárosban, ami rövidesen

több tízezer munkavállaló elbocsátását és üzletbezárásokat idézi elő ezen a területen,

vagyis azonnal lépni kell: a következőkben egy háromoldalú egyeztetésen, ahol az objektív teherviselés megalapozása után érdemi lépésekről is dönteni lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.