A parlament előtt van a műanyagtörvény

Palkovics László a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a jogszabálytervezet már a parlament előtt van.

2020. 06. 08. 12:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi tájékoztatásoknak megfelelően 2021. július 1-jétől szigorodna az illegális hulladéklerakás szankcionálása, illetve már az idén, a jövő hónaptól elindul Magyarország megtisztítása az illegális hulladékoktól – közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy mai tájékoztatón. A tárcavezető a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a jogszabálytervezet már a parlament előtt van, kedden tartja Palkovics László az erről szóló expozéját. Hozzátette: a műanyagokra nem ellenségként, hanem értékként kell tekinteni, és megtalálni a szerepüket és a hasznukat a körkörös gazdálkodásban.

Magyarországon évente több mint 18,2 millió tonna hulladék keletkezik, ebből 14,5 millió tonna az építési-bontási, ipari, mezőgazdasági és veszélyes hulladék, 3,8 millió tonna pedig a háztartási. A teljes hulladékmennyiség hasznosítási aránya emelkedett az elmúlt években, főként az építési és az ipari hulladék hasznosítása miatt. Az anyagában hasznosítás aránya elérte a 61 százalékot 2018-ban. A miniszter szerint a települési hulladék gyűjtését racionalizálni szükséges az uniós előírások teljesítése és az ágazat gazdasági teljesítőképességének javítása érdekében.

A Klíma- és természetvédelmi akciótervben vállaltaknak megfelelően az Innovációs és Technológiai Minisztérium kidolgozza a hulladékgazdálkodási ágazat racionalizálásához szükséges lépéseket. Ezek között várhatóan a házhoz rendelhető lomtalanítás is szerepel majd, illetve radikálisan átalakul a műanyagpalackok, fémdobozok és üvegek használatának rendszere úgy, hogy lehetővé válik azok visszaváltása. A tesztidőszak jövő júliusban kezdődne.

Nem az illegális hulladéklerakók felszámolása az egyetlen újdonság, ami már az idén júliustól elindulhat. Ezzel egyidőben hozzák létre a hulladékgazdálkodási hatóságot, amelynek feladata lesz egyebek között a hulladékgazdálkodási ágazat ellenőrzése és a jogszabályok betartatása.

A jövő év közepétől pedig betiltanák az egyszer használatos műanyag termékeket, mint például az evőeszközöket, szívószálakat, fültisztító és léggömbpálcikákat, valamint – az uniós irányelvnél szigorúbb javaslat nyomán – az italospoharakat is – erről Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár adott tájékoztatást. Hangsúlyozta, hogy az iparági szereplők támogatását is bíró ütemezés felkészülési időt biztosít a technológiaváltáshoz, amelyet tízmilliárd forint támogatással ösztönöz a kormány. Így elkerülhető, hogy a hazai műanyagipari vállalatok működése ellehetetlenüljön és munkahelyek szűnjenek meg. A részletekről szólva közölte, hogy a 15 mikronnál vékonyabb műanyag zacskók (amibe jellenzően a zöldséget, gyümölcsöt teszi a vásárló) terén nem a tiltással, hanem gazdasági eszközzel élnének, vagyis nagymértékben megemelnék a termékdíjat (kilogrammonként 1500 forintra a jelenlegi 57 forintról) azért, hogy a gazdasági szereplőket hatékonyabb megoldásra ösztönözzék. A biológiailag lebomló nagyon könnyű műanyag zacskó termékdíj-mentes, ennek termékdíját kilónként ötszáz forintra emelnék. A 15-50 mikron vastagságú, nem lebomló műanyag zacskók forgalomba hozatalát betiltják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.