A porszívó javíttatásába is beszáll a bécsi városvezetés

Arcpirítóan kreatív a bécsi önkormányzat: átvállalja a háztartási gépek javíttatásának fele költségét is.

2020. 09. 24. 18:06
null
Modernebb mosógép vásárlásához is adott pénzt az állam Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háztartási gépek, műszaki eszközök megjavíttatásában is segít Bécs városa a lakosságnak, ezzel forgalmat generál a javítást végző vállalkozásoknak, mivel utóbbiakat a koronavírus-okozta válság pénzügyi nehézségeinek viselésében is segíteni kívánja a városvezetés – közölte Bécs a legújabb intézkedését, amely ismét utalványos rendszerre épül.

Környezetkímélőbb és a pénztárcát sem terheli úgy a javíttatás, amelyben a főváros anyagilag segít a bécsieknek Fotó: Kurucz Árpád

Eszerint a város honlapjáról a helyi lakók letölthetnek egy kupont, mely alapján a hűtőgépük, mosógépük, porszívójuk, kávéfőzőjük és minden tipikus eszközük meghibásodása esetén – környezetvédelmi szempontokból is, illetve a közös teherviselés és spórolás jegyében – a városvezetés átvállalja a javítási költségeinek a felét, ahelyett, hogy inkább újat venne a tulajdonos.

A szeptember 21-től három éven át tartó akcióban olyan bécsi székhelyű szolgáltatók vesznek részt, amelyek között telefonszerviz, órajavító, szabó, asztalos, ékszeres is található, a részvételükkel zajló javítások során pedig tárgyanként száz euróig vállalja át Bécs városa a költségeket.

Mintaszerűek az osztrák „laborban” sorra hozott fővárosi intézkedések: ez a támogatás kifejezetten a kisebb iparosok, a javítást végző szolgáltatók megerősítését célozza. Azokét, ahol a műhely dolgozóinak legalább a fele javítási feladatokat lát el, de az a cég is megfelel a feltételeknek, ahol legalább háromféle hasonló terméket árusítanak. Akkor sem kell aggódjanak a bécsiek, ha a javítás már nem térül meg, mert így is hozzájárulnak a költséghez 45 euróig, amivel a vállalkozás és az eszköztulajdonos is végső soron ugyancsak nyerhet.

Budapesten is lenne rá igény, de a magyar főváros nem, hogy javíttat, inkább tovább rombol a gazdaságon Fotó: Magyar Nemzet

Az osztrák főváros erre a kisvállalkozásokat megsegítő hosszú távú akcióra 2023-ig 1,6 millió eurót (584 millió forintot) különített el.

Korábban megírtuk: a szállásadásban, a vendéglátásban működő kicsiket is komoly mentőcsomaggal támogatják, ennek részeként például 25 és 50 euró értékű étkezési utalványokat postáztak el közel egymillió bécsi háztartásba, ahol örömmel fogadták a kezdeményezést, ennek köszönhetően szeptember közepéig már 23 millió euró többletforgalma keletkezett a fővárosi étkezdéknek.

Ezen kívül számos bécsi intézkedés mutathat példát Budapest vezetőinek, a sógoroknál ugyanis a koronavírus okozta válságra válaszul több innovatív megoldást vezetnek be fővárosi pénzekből, kifejezetten a bécsi lakosokra és a helyi vállalkozásokra koncentrálva.

A bécsi turisztikai hivatal honlapján például közvetlen foglalási rendszert működtetnek, hogy a helyi szállodák kikerülhessék a nemzetközi foglalási portáloknak fizetett jutalékot. Emellett kifejlesztették az Ivie applikációt, amelyen keresztül a turisták valós idejű információkat kaphatnak a város megélhető élményeiről.

Bezzeg Bécs: Első helyen áll a biztonság és a cégek megsegítése a járvány miatti válságban Fotó: JOE KLAMAR/AFP

A fejlesztők főként a bécsiekkel mint potenciális vendégekkel számolnak, akik felhasználóként tematikus vezetett túrákról kaphatnak személyre szabott tippeket. Emellett a Bécsben élők elvárásaira szabott Experience Edition városkártyát is piacra dobták, amely egy éven keresztül érvényes, 25 euróba kerül, és 20 százalékot meghaladó kedvezményeket, klubjellegű egyedi szolgáltatásokat biztosít tulajdonosainak az osztrák fővárosban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.