Ingyenes gyorshitelt biztosít a kormány a turizmusban

Újabb, azonnal elérhető pénzügyi segítséget kaptak a túlélés érdekében a vendéghiánytól és a koronavírus-járvány okozta veszteségektől kínlódó vállalkozások a turizmusban. Ez már a sokadik mentőöv, amelyet a kormány kifejezetten a satuba szorult iparág megtámasztására vezetett be. A budapesti iparkamara szerint itt az ideje, hogy a főpolgármester végre megnyissa a pénzcsapot a budapesti piaci szolgáltatók gazdasági mentésére, például mondjon le a bevételekről a parkolókból, a közterületekből származó sarcok elengedésével. 

2020. 09. 24. 15:33
null
Számos részletre kitér a kézikönyv Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mostantól elérhető a Széchenyi turisztikai kártya folyószámlahitel, amelyet kifejezetten a turisztikai cégek váratlanul keletkezett pénzügyi gondjainak megoldására vezettek be

azonnali segítségként, kedvezményes feltételekkel. A kormány a hitelekhez a teljes futamidő alatt százszázalékos kamattámogatást és költségtámogatást biztosít, és teljes egészében elengedi a kezelési költségeket.

A konstrukció indulását Krisán László, a Kavosz Zrt. vezérigazgatója jelentette be csütörtökön.

Kirakati bábuk a járvány miatt bezárt pizzériában, a Nápolyi-öbölben. A budapesti vendéglősök a főváros támogatását tehetik ki az ablakba Fotó: MTI/EPA-ANSA/Cesare Abbate

A rájuk szabott gyorshitellel a második, őszi járványhullám közepén is olyan kormányzati támogatás támasztja meg immár az elbizonytalanodott szereplőket,

amelyet a pandémiával kiemelten sújtott piac speciális igényeihez igazítottak.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Kavosz által közösen kialakított konstrukció ugyanis rövid időn belül olyan

szabadon felhasználható összeget biztosít, amelyből áthidalhatják az idén váratlanul keletkezett pénzügyi problémáikat.

Például az elkövetkező egy, két vagy három évre igényelt, legfeljebb 250 millió forint összegű kedvezményes hitelből újragondolhatják a rövid távú stratégiát, az ehhez szükséges átalakításokat, egyszersmind a munkaadók biztosítani tudják, hogy a megbecsült szakembereik ne keressenek kényszerűen állást másik területen, esetleg másik országban.

Igyekeznek betartani a szabályokat, de jól jön az újabb mentőöv a kormánytól, mert vendég híján nincs miből megfelelniük
Fotó: Havran Zoltán

Az igényeket felmérve és meghallva, szakmai konszenzussal született a döntés. A folyószámlahitel azonnali és tényleges segítséget nyújt a vállalkozásoknak, és kifejezetten a turizmus élénkítését, támogatását szolgálja mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára – jelezte a megnyílt lehetőség kapcsán Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese.

Erősít a kormány, lapít a főváros

A kormány tehát ismét zsebbe nyúlt, hogy általánosan javítsa az iparági szereplők kilátásait, ezzel szemben

egyre kínosabbá válik uniószerte is, hogy más nagyvárosokhoz képest a fővárosi önkormányzat egész évben semmilyen részt nem vállal a válságmentésben.

Holott Budapesten az eddig a külföldiek kiszolgálását végző turisztikai piac van a legnagyobb bajban, a helyi vállalkozások a koronavírus okozta kiszolgáltatott helyzetben vidéki társaikhoz képest rosszabb kilátásokkal bírnak.

Már korábban megírtuk, hogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara is Karácsony Gergelyhez fordult levélben, amelyben egy ötpontos javaslatcsomaggal álltak elő a főként Bécs példái alapján összegyűjtött, idehaza is szükséges intézkedésekről.

Ehhez a főpolgármester anyagi és vállalkozásbarát hozzájárulását kérik.

Nagy Elek kamarai elnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön azt mondta: úgy érzik, hogy bizonytalanság van a fővárosi döntéshozásban, ezért áttekintették a külföldi példákat, összevetették azokat a budapesti helyzettel, és így állt össze a csomag.

Engedjen Karácsony a bevételeiből

Az iparkamara a cégek kiadásainak csökkentését kérte a fővárostól, amely viszont eddig egyáltalán nem volt hajlandó megnyitni a kasszát annak érdekében, hogy az adófizető cégek talpon maradhassanak.

Amiatt sem nagyon izgatta magát a városvezetés Budapesten, hogy a helyi lakosokat, illetve a főváros turistáit fogadó étkezdékben, szállásokon a koronavírus miatti különleges higiénés intézkedések megvalósulnak-e saját erőből,

ezért a városvezető támogatását ehhez is külön kérni kellett.

Messze még az újabb, gondtalan időszak, addig a rugalmas folyószámlahitel az egész országban segít megtartani a dolgozókat. De mi lesz a fővárosiakkal? Fotó: Éberling András

Nagy Elek jelezte, azt javasolják Karácsonyéknak, hogy átmenetileg csökkentsék vagy engedjék el teljesen a fővárosi tulajdonú ingatlanok bérleti díját.

Biztosan meghökkent azon a kezdeményezésen is a főpolgármester és köre – hiszen inkább emelik a sarcokat a baloldali vezetésű önkormányzatok –, hogy az iparkamara megpróbálkozik a közterület-használati díjak elengedéséről szóló javaslattal is.

Sőt parkolási díjak címén is kivennének a főváros büdzséjéből, mivel az autós megállóhelyek felszabadítása több kerületben hozzájárulhatna, hogy új, téliesített teraszok nyitásával túléljenek a vendéglátósok.

Gondolnak a lakosokra is a városvezetés helyett

Nem szerénykednek:

ha már magától nem veszi figyelembe, a lakosság érdekeire is felhívták Karácsony figyelmét.

Eszerint az iparkamaránál azt is kezdeményezik, hogy a kikapcsolódni, vacsorázni, pihenni, költeni érkező vendégek az adott vendéglátóhelyek környékén ingyenesen parkolhassanak.

Ezenkívül bécsi mintára a budapestiek fogyasztását a lakosságnak kiosztott ingyenes utalványokkal is ösztönöznék az étkezőhelyeken – az osztrák fővárosban júniusban elindított helyi kampány eredményeként az újabb őszi vírusveszteségek érkeztére a városvezetés már 23 millió eurónyi pluszbevételt biztosított az ottani szolgáltatóknak.

Most is lehetne élénkebb a vendéglők forgalma, ha a város utalványokkal ösztönözné a fogyasztást. Örülne a pincér, még, ha maszkot is kéne húzzon, mert megmaradna az állása Fotó: MTI

– Mivel a V4-országokból jelenleg jöhetnek a turisták, a főváros biztosítson forrást a visegrádi országoknak szóló turistacsomagok kialakításához, és arra is legyen gondja, hogy támogassa a vidékiek Budapestre történő látogatását – mondta a fővárosi kamara elnöke a rádióinterjúban, megjegyezve, hogy szükség lehet a dolgozói átképzést segítő pályázatokra és a bezárt üzletek felújításait segítő támogatásra is a Karácsony-vezette önkormányzattól.

Egyelőre nem tudni, a főpolgármester hajlik-e az újabb megkeresésre, bár az eddigi megnyilvánulásaiban a kormányra mutogatva elutasította, hogy segítsen az érintett vállalkozói körnek, és jelezte az anyagi korlátait, vagyis, hogy máris súlyos forráshiányt sikerült felhalmoznia tavaly ősz óta, holott elődje százmilliárdos tartalékkal adta át a budapesti kasszát.

 

A kicsik kezét fogták meg

A Széchenyi turisztikai kártya kölcsönére azok a mikrocégek, kkv-k pályázhatnak, amelyek a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás, a rendezvényszervezés egyes területein, továbbá az utazásszervezés- és -közvetítés piacán, illetve a különjárati autóbuszos személyszállító ágazatban működnek legalább második éve, tavaly pedig minimum a bevételeik harmada ebből a tevékenységből származott. A támogatott Széchenyi turisztikai kártya már igényelhető a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a területi kereskedelmi és iparkamarák és a Kavosz Zrt. regisztráló irodáiban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.