A vizsgált európai fővárosok közül Budapesten a legolcsóbb a földgáz

A lakossági földgáz átlagára márciusban is Budapesten volt a legalacsonyabb a vizsgált 29 európai főváros közül, az áram pedig az uniós fővárosok között a legolcsóbb a magyar fővárosban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) márciusi nemzetközi árösszehasonlító vizsgálata alapján.

Forrás: MTI2021. 04. 19. 12:49
null
Zsana, 2012. február 14. Szakember ellenőrzi a gázhűtőtér egyik műszerét az E.ON Földgáz Storage Zrt. zsanai telepén. A magyar földgázmezők, a kereskedelmi tárolók és a stratégiai tároló kereskedelmi része zavartalanul táplálja be a földgázt a nagynyomású szállítórendszerbe. A Földgáz Storage Zrt. négy (Zsana, Pusztaederics, Hajdúszoboszló, Kardoskút) föld alatti gáztárolójában a nyáron betárolt gázmennyiség fele még mindig rendelkezésre áll, ez 30,5 százalékos telítettséget jelent. Az E.ON Földgáz Storage jelenleg napi 30 millió köbméter gázt, az ország gázellátásához szükséges mennyiség közel 40 százalékát táplálja a belföldi nagynyomású gázvezetékrendszerbe. MTI Fotó: Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MEKH hétfői közleménye szerint a szolgáltatók és a szabályozó hatóságok adatai alapján kiszámított végfelhasználói árinformációk alapján a magyar lakossági fogyasztók továbbra is Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhatnak.

A lakossági fogyasztóknak biztosított földgáz átlagárát tekintve Budapest továbbra is őrzi vezető pozícióját, a vizsgált fővárosok közül itt a legolcsóbb a földgáz, 2,83 eurócent kilowattóránként.

A villamos energia lakossági átlagára Budapesten 10,47 eurócent volt kilowattóránként, ami a felmérésben szereplő fővárosok körében a második legalacsonyabb ár, míg az uniós fővárosok között a legolcsóbb. Az áramért csak Belgrádban fizetnek kevesebbet a fogyasztók.

A vizsgálat a 27 európai uniós főváros, valamint Belgrád és London áradatait hasonlítja össze, a vizsgált fogyasztók a fővárosok átlagfogyasztói.

(Borítókép forrása: MTI/Rosta Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.