Az arany bizonyult eddig a legjobb befektetésnek az idén

Már 1870 dollár felett jár az arany unciánkénti árfolyama. A nemesfém az év első felében a legnagyobb értéknövekedést produkáló befektetési eszköz volt a világon, árfolyama 16,8 százalékkal emelkedett 2020-ban. A jelenlegi világgazdasági helyzetben rekordmagas szintet is elérhet – derül ki a BlockBen elemzéséből.

Magyar Nemzet
2020. 07. 23. 14:54
Gold bars and coins are stacked in the safe deposit boxes room of the Pro Aurum gold house in Munich
A nemesfém árának további alakulása a hozamkörnyezettől függhet Fotó: REUTERS/Michael Dalder
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-világjárvány hatása drámai. A Nemzetközi Valutaalap szerint idén 4,9 százalékkal csökken a világgazdaság, folyamatosan növekvő munkanélküliség mellett. A gyorsabb, V alakú gazdasági kilábalás helyett ráadásul a legtöbb elemző ma már U alakú, lassabb visszarendeződést prognosztizál, de az esetleges újabb fertőzéshullámok miatt a W alakú, több visszaeséssel járó modell is elképzelhető – áll a BlockBen elemzésében.

A fertőzéses esetszámok emelkedése, a romló gazdasági kilátások, a gyengélkedő dollár, valamint a kormányok és központi bankok gazdaságélénkítő lépései egyaránt szerepet játszanak abban, hogy továbbra is rendkívül magas a kereslet a menedék eszközök, így az arany iránt is. A jegybankok a gazdaságok stabilizálása, stimulálása érdekében agresszív kamatcsökkentésbe kezdtek, valamint jelentős aranyvásárlásba – ez is a nemesfém árának további emelkedéséhez vezet.

Az év első felében az arany értéknövekedése messze meghaladta minden más befektetési eszközét: 16,8 százalékkal emelkedett az ára dollárban számolva, egy év alatt pedig meghaladja a harminc százalékot az árfolyam növekedése. Ez annak köszönhető, hogy míg más szektorok folyamatosan csökkentek a világjárvány miatt, arannyal igyekeztek mérsékelni a kockázatukat – mondja Bodnár Viktor, a BlockBen vezérigazgatója.

Az arany unciánkénti árfolyama a napokban lépte át az 1870 dollárt; utoljára 2011 augusztusában és szeptemberében járt a lélektani 1900 dolláros szintnél, egészen pontosan 1896 dollárnál. Elemzők – köztük a BlockBen szakértői is – a jelenlegi világgazdasági helyzetben a lehetséges forgatókönyvek között említik az árfolyamrekordot a következő időszakban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.