Az Egyesült Államok lehet az új olajnagyhatalom

Már négy éven belül a világ legnagyobb olajexportőrévé válhat az Egyesült Államok, megelőzve a listavezető Szaúd-Arábiát.

2019. 03. 17. 8:25
Workers adjust a drill pipe on an oil rig of Austria's oil and gas group OMV near Maustrenk
OMV-EXPLORATION/ Fotó: REUTERS/Leonhard Foeger
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már négy éven belül a világ legnagyobb olajexportőrévé válhat az Egyesült Államok, megelőzve a listavezető Szaúd-Arábiát, illetve a második helyen álló Oroszországot is – áll a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) olajpiaci elemzésében.

Az Egyesült Államok a pozíció­váltást korábban azzal alapozta meg, hogy a nem hagyományos módon kitermelt palaolaj-iparágának fellendítése révén már 2018-ra a legnagyobb olajtermelővé vált. Igaz, ehhez hozzájárult az is, hogy a két legjelentősebb olajország is részt vett abban a termelésnövekedést visszafogó programban, amelyben a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagországai állapodtak meg. Az egyezség, amelyhez a nem tag Oroszország is csatlakozott, a túlkínálat okozta alacsony olajárak stabilizálását célozza, egyelőre átmeneti sikerekkel.

Fotó: REUTERS/Leonhard Foeger

Az Egyesült Államok olajipari kutatás-termelési tevékenysége egyébként gyengülni látszik az IEA szerint, ám ezzel együtt is rekordszinten áll a felhozatal mértéke, amit nemcsak fenntartani lesz képes, hanem akár harmadával növelni a következő öt évben. Mindez azt jelenti, hogy a globális olajtermelés bővülésének mintegy 70 százaléka az Egyesült Államokban megy majd végbe, amit az IEA ügyvezető igazgatója, Fatih Birol a második amerikai palaforradalomnak nevez. Az arány a cseppfolyós földgáz, az LNG esetében ennél is magasabb, 75 százalék körüli lehet.

A megnövekedett mennyiség piacra kerülése a nemzetközi olaj- és gázkereskedelemre élénkítő hatással lehet, hiszen a kereslet továbbra is rendületlenül növekszik. Az IEA előrejelzése szerint évente átlagosan napi 1,2 millió hordóval bővülhet az igény a következő öt évben, dacára az elektromos járművek térnyerésének és az üzemanyag-hatékonysági előírások szigorodásának is.

Más tényezők ugyanis – mint a vegyipar vagy a légi közlekedés, valamint a fejlődő országok növekvő energiaigénye – bőven ellensúlyozzák azokat a területeket, amelyeken a szénhidrogének iránti kereslet csökkenne. Ilyen állam például India és Kína – utóbbi pedig azért is érdekes, mert az olajfinomítói kapacitása 2024-re meghaladhatja az Egyesült Államokét, annak ellenére, hogy a finomított termékek iránti igénye nem fogja elérni a kapacitások szintjét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.