Azeri vizekre evez a Mol-csoport

Történetének második legnagyobb befektetésével a Mol-csoport felvásárolta a Chevron 9,57 százalékos érdekeltségét Azerbajdzsán legnagyobb olajmezejében. A megállapodás értelmében emellett a földközi-tengeri Ceyhan kikötőjében véget érő, Bakuból induló olajvezeték 8,9 százaléka is a magyar energetikai társasághoz kerül. A megállapodás értéke 1,57 milliárd dollár, a tranzakció lezárultával a Mol a harmadik legnagyobb partner lesz az olajmezőn.

2019. 11. 05. 7:32
An offshore oil rig is seen in the Caspian Sea near Baku
A területen 1997 óta folyik a felhozatal a British Petroleum irányítása alatt Fotó: REUTERS/Grigory Dukor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napi húszezer hordóval (egy hordó nagyjából 119 liter) járul hozzá a Mol-csoport szénhidrogén-termeléséhez és jelentősen növeli a társaság bizonyított és valószínűsíthető olajkészletét az a részesedés, amelynek felvásárlásáról tegnap írta alá a megállapodást a magyar energetikai vállalat a Chevronnal. A kitermelés mértékét érdemes összevetni azzal, hogy tavaly a teljes magyarországi kőolaj-felhozatal napi mintegy 22 ezer hordó volt. Az amerikai vállalat 1,57 milliárd dollárért (mintegy 463 milliárd forintért) adja el az Azeri–Chirag–Gunashli (ACG) olajmezőben lévő 9,57 százalékos, valamint a Baku–Tbiliszi–Ceyhan (BTC) vezetékben lévő 8,9 százalékos érdekeltségét. A Mol a vételárat likvid forrásaiból finanszírozza, a tranzakció nem befolyásolja a vállalat alaposztalék-növelését.

Ez a Mol történetének második legnagyobb befektetése az 1,2 milliárd euró­ba (396 milliárd forintba) kerülő, műanyag-alapanyagot 2021-től gyártó tiszaújvárosi poliolüzeme után. Az azeri eszközök jelentős szabad cash flow-t és EBITDA- (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) hozzájárulást eredményeznek. Az olajmező ugyanis alacsony költség mellett még nyomott olajárak esetén is profitábilisan termelhet.

A Kaszpi-tenger alatt fekvő ACG mező Azerbajdzsán első számú, egyben a világ tizenegyedik legnagyobb olajlelőhelye, amely 400 négyzetkilométert foglal magába és hat tengeri termelési platformból áll. A területen 1997 óta folyik a kőolaj-kitermelés a British Petroleum (BP) irányítása alatt, mások mellett az amerikai Exxon, a norvég Equinor (korábbi nevén Statoil), illetve az azeri állami Socar olajtársaságokkal, tavaly átlagosan napi 584 ezer hordó olajat hoztak fel.

– Az 1,57 milliárd dolláros tranz­akció kiemelkedően fontos mérföldkő, hiszen jelentős lépés a nemzetközi kutatás-termelési portfóliónk megerősítésében; üzletágunk egyik legfontosabb működési területén, a Független Államok Közösségében lépünk partnerségre a világ több vezető olajcégével – mondta az esemény kapcsán Hernádi Zsolt.

A Mol-csoport elnök-vezérigazgatója hozzátette, hogy a megállapodás zárását követően a társaság olajtermelésének fele Kelet-Közép-Euró­pán kívülről származó forrásból érkezik, ami megfelelő egyensúlyt ad az üzletágnak. – Ezek az új hordók tovább erősítik a külső környezet változásainak ellenálló, integrált üzleti modellünket, amely biztos hátteret nyújt a Mol 2030-as célkitűzésének megvalósításához cash-flow termelésünk fokozásával, valamint lehetőségünk nyílik növelni a részvényeseinknek fizetett osztalékot.

A területen 1997 óta folyik a felhozatal a British Petroleum irányítása alatt
Fotó: REUTERS/Grigory Dukor

Berislav Gaso, a társaság kutatás-termelésért felelős vezérigazgatója a bejelentést követő sajtóbeszélgetésen azt hangsúlyozta, hogy a tranzakció hosszú évekre biztosítja a Mol erőteljes és stabil nyereség- és készpénztermelő képességét. Hozzátette, hogy a megállapodást a Mol és a Chevron transzparens piaci szereplőként kötötte meg, a tárgyalásokon politikai szereplők nem vettek részt. Az üzletkötés szempontjai­ról szólva elmondta, hogy elsődlegesen a szakmai és a kereskedelmi előnyöket keresték, ám a támogató politikai háttér is segíti az ilyesfajta befektetéseket – márpedig Azerbajdzsán kifejezetten kedvező terepet biztosít.

– A Mol régóta szerette volna megújítani az olajforrásait – tette hozzá Berislav Gaso. – Ezzel az ügylettel a cég fontos lépést tett a kívánatos integrált modell irányába, így a vállalat már nincs nyomás alatt, hogy új olajmezőket keressen, bár nem is zárkózik el a lehetőségek elől.

A tranzakció továbbra is kormányzati és szabályozói jóváhagyások függvénye, és várhatóan 2020 második negyedévében zárulhat le.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.