Behúzzák a féket az áruházi dolgozók

Elrendelték a nagy áruházakban az ünnepi bevásárlási szezon kezdetén, hogy decemberben nem vehetnek ki szabadságot az eladótérben és a raktárakban beosztott munkavállalók.

2019. 11. 22. 20:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elrendelték a nagy áruházakban az ünnepi bevásárlási szezon kezdetén, hogy decemberben nem vehetnek ki szabadságot az eladótérben és a raktárakban beosztott munkavállalók, akiknek több helyütt minden szombatra és vasárnapra is jut feladat az utolsó, várhatóan legalább 1200 milliárd forintos forgalmat bonyolító hónapban.

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a jövő év elején határozott lépésre szánhatják el magukat az alkalmazottak a meghatározó piaci szereplők egységeiben azért, hogy nyomást gyakoroljanak a hazai kereskedelmet nagyobb részben uraló, külföldi tulajdonú láncokra. Azt kívánják elérni, hogy a munkáltatók hosszabb távú megoldást találjanak a harmadik éve súlyos munkaerőhiány enyhítésére a túlóráztatás visszaszorításával azon kívül, hogy a szezonban alkalmi munkásokkal töltik fel az üzleteket.

Iparági körökben régóta ismert tény, hogy manapság ki sem nyit annyi áruház a hét utolsó napján, mint évekkel ezelőtt, mert megváltoztak itthon a fogyasztói szokások. Megtudtuk: a multicégek pontos, naprakész forgalmi adataik alapján régóta tisztában vannak azzal, hogy hazánkban nem éri meg vasárnaponként késő estig üzemeltetni a nagy alapterületű egységeket, mert nincs annyi vásárló, aki behozná az aznapi működés költségeit, és a műszakpótlékok kiadásával keletkező hiány mára nyomasztja a profitorientált cégeket.

A magyar lakosságra jellemző vásárlási szokások változása tehát a kereskedők zsebét húzza a hét utolsó napján, amit viszont nem vállalnak nyíltan a munkaadók, mert tartanak attól, hogy az rossz fényt vetne a cégre. Mivel ma már a vásárlók is nyitottabbnak tűnnek a kérdésben, információink szerint maguk a munkavállalók vennék kézbe az irányítást, hogy például visszaszerezzék a jogot a vasárnapi pihenőidőhöz, amelyre a szakszervezetek szerint már többen vágynak a dolgozók közül, mint a túlmunkával járó plusz pénzekre.

Lapunknak a Munkástanácsok elnöke megerősítette, hogy valóban kritikus a helyzet az áruházi körökben, és mint mondta, az érintett munkavállalók bármikor élhetnek törvény adta jogaikkal a tiltakozás kifejezésére. Palkovics Imre figyelmeztetett: összefogás nélkül akadályokba ütközhet a hivatalos fórumon is napirenden lévő munkavállalói javaslat megvalósulása, miszerint önkéntes piaci korlátozással hamarabb zárjanak a boltok vasárnaponként, ami pedig nyertes viszonyokat teremtene minden érintett számára.

Bővebben a Magyar Nemzet szombati számában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.