Karácsonyra az éttermi házhoz szállítás maradhat

Egyelőre minden nyitvatartással eltelő nap további esélyt jelent a túlélésre a járvány terjedésével apadó bevételek miatt a hazai vendéglátóhelyeken, amelyek már fel vannak rá készülve, hogy a tavaszhoz hasonlóan bármikor a teljes üzletbezárásról születhet kormánydöntés. Abban még bíznak az éttermek, hogy az év végi ünnepi szezonban legalább a konyha üzemelhet.

2020. 11. 06. 6:40
null
Koronavírus_Vendéglátóhelyek. 20201103 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Örvendetes, hogy nálunk még nem lépett életbe a teljes üzletbezárás, amire több országban néhány hete már vannak példák. Látjuk, hogy a második hullám intézkedései tavaszhoz képest ezekben az országokban feszültebb hangulatban érik a lakosokat, a vállalkozókat. A spanyol turizmusban vagy az olasz vendéglátásban már többször utcára vonultak a szolgáltatók, tiltakoznak a lezárással elvesztett bevétel, a várható csődök miatt. Nálunk jobb a piaci hangulat,

a szakma nagyjából beletörődött abba, hogy a járvánnyal végérvényesen megváltoznak a rövid és hosszabb távú kilátások a teljes magyarországi turizmusban

– közölte lapunkkal Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Annak kapcsán, hogy néhány napja szigorított intézkedések érvényesek a vendéglátásban, a szórakozóhelyeket pedig be kellett zárni, kifejtette: minden egyes, nyitvatartással zajló nap ajándék a vállalkozásoknak, mert amíg üzemelhetnek, van esély a bevételre is, ez a szempont egyértelműen érződik a kormány mostani, nem elkapkodott lépésein.

Lassan beletörődik a piac, hogy egy időre takaréklángon marad az ágazat Fotó: Bach Máté

A fiatalok sem nyüzsögnek

– Az idén példátlanul megrokkant turizmus szereplői, még ha az a megélhetést jelentő forgalom halálát is jelenti, egyetértenek az országos védekezés érdekében fokozódó intézkedésekkel, az egészségünk elsődleges. Ráadásul ezen a területen a szolgáltatások csak egészséges vendégekkel, biztonságos körülmények között tudnak működni, de a munkavállalói oldalról sem érné meg kockáztatni egy-egy megrendelést, ha egyébként azzal járhat, hogy utána két hétre karanténba vonulhat az egész személyzet – fogalmazott.

Ezzel együtt, mint mondta, a kötelező maszkviselés legutóbbi kiterjesztése, miszerint most már csak az asztalnál ülve, a helyben fogyasztás szándékával válhat meg az étterem betérője a száját takaró viselettől, nincsen ösztönző hatással az emberek fogyasztási kedvére.

Ez nem a budapestiek éve. Korábban dübörögtek a teraszok a külföldi turistáktól, ma hébe-hóba tér be néhány magyar vendég Fotó: Havran Zoltán

– Nagyon megváltoztak az étterembe járás szokásai az idén és most az őszi hullámban is, az éttermi időtöltést már eddig is alapvetően visszafogta a vírushelyzet. Az, hogy újabban például egy, a pultnál elfogyasztott ital mellé is kell a maszk, nem túl vonzó lehetőség, akkor már sokan inkább otthon iszogatnak.

A tömeg, az összezártság elkerülése érdekében azonban napról napra tűnnek el a vendégek.

A még aktívabb hatvanas korosztály, az idősebbek már régen kikerültek a körből, de novemberre már a ­középkorúak, sőt a fiatalok is elmaradnak a hagyományos étkezőhelyekről, félnek a vírustól – vázolta a szakember.

A második hullám elején még csak az alkalmazottaknak kellett maszkot húzni, ma már a vendégnek is viselnie kell Fotó: Bach Máté

Megjegyezte, egyetértenek a zenés-táncos szórakozóhelyek teljes bezárásával a járványügyi védekezés szempontjából. Mint mondta, a kötetlenebb, alkohol fogyasztásával járó időtöltést nyújtó egységekben, ahol nincs ülőhely, hanem egymáshoz közeli kontaktus kockázatával szórakoznak a megjelentek, tömegesen voltak eddig jelen a zömében fiatal korosztály képviselői, azaz laikus szemmel is láthatóan gócpontot jelentettek.

Jótékony piactisztulás

Kovács László kitért arra is, hogy a vendéglátósok újabb,

év végére várt veszteségei minden területen súlyos érvágással érnek fel, a forgalomhiány miatt újra satuba szorult piacon ezzel együtt természetes tisztulási folyamat kezdődött.

– Túlkínálat vált jellemzővé, miközben az is jó, ha 2021-ben még csak mutatkozhatnak majd a változás kedvező jelei. Egyelőre bizonytalan kilátások vannak, be lehet rendezkedni az ínségesebb piaci időkre. A jövőbeni újraindulás után viszont biztosan

csak a korábbinál szűkebb, ám színvonalasabb kínálatnak lehet majd további esélye,

vagyis a tisztulás sok szempontból, többek között a tisztességes cégeknek versenyhátrányt okozó szürkegazdasági szereplők eltűnésével is kedvező lehet – jegyezte meg.

Ritkán lehetett látni az előző években, hogy a nyitva tartás alatt üres asztalokat törölget a felszolgáló. A belföld lesz az új külföld, de előbb még ránt egyet a járvány a piacon Fotó: Havran Zoltán

Az érdekképviseleti vezető arról is beszélt, hogy egyelőre döcögősen alakul az átállás belföldi vendégekre a budapesti vendéglátós körben, ahol egyébként

városszerte rengeteg kisebb-nagyobb, bezárt üzlet már most is mutatja, hogy jelentős lehet a tevékenységtől elköszönő cégek köre.

A folyamat viszont szakaszos lesz, mert vannak olyanok is, akik most nem nyitnak ki, de még bíznak a tavaszi kezdetben.

Elmarad a céges buli

– Teljesen padlóra került a rendezvénypiac, de már korábban, nem a mostani intézkedésekkel – folytatta az ipartestület elnöke. – A szeptemberi határzárral váltott lejtmenetbe a rendezvények lendülete, októberig sorozatosan kiürült a vendéglátóhelyek, a szervező- és a party service cégek naptára.

Mára minden év végére tervezett hagyományos programot lemondtak,

vidéken egy-kettő esetében még kivárnak, de tekintettel a zárt térben fokozódó kockázatokra, ezekre sem sok esély mutatkozik már addigra – fűzte hozzá.

Járványhatás. Jövőre nem lesz mit felidézni az év végi céges partikról Fotó: Magyar Nemzet

– Az idén tehát nem lesznek év végi partik, karácsonyi vacsorák, pedig az elmúlt években egyre inkább a dolgozóknak nyújtott év végi jutalom részét jelentették ezek a vállalati rendezvények. Ehelyett a cégek az ajándékozás területén erősíthetnek, ehhez viszont akár csatlakozni is tudnak az éttermek a vendéglátóhelyre jellemző specialitással, tipikus hazai élelmiszerekkel – vetette fel Kovács László.

Emlékeztetett, tavasszal, a legszigorúbban korlátozott időkben nem lehetett helyben fogyasztani a vendéglátóhelyeken, csak elvitelre főzhettek, ekkor terjedt el a házhoz szállítás.

– Karácsonykor ne legyenek nagy várakozásai a nyilvános asztalnál történő ünnepléshez szokott vendégeknek,

legfeljebb előrendelt ételekkel számoljanak biztosan, mert ha fokozódik a járványveszély, mi sem ússzuk meg a bezárást,

ezért már nem is nagyon terveznek idén egyéb lehetőségeket az éttermesek – mondta az elnök.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.