– Örvendetes, hogy nálunk még nem lépett életbe a teljes üzletbezárás, amire több országban néhány hete már vannak példák. Látjuk, hogy a második hullám intézkedései tavaszhoz képest ezekben az országokban feszültebb hangulatban érik a lakosokat, a vállalkozókat. A spanyol turizmusban vagy az olasz vendéglátásban már többször utcára vonultak a szolgáltatók, tiltakoznak a lezárással elvesztett bevétel, a várható csődök miatt. Nálunk jobb a piaci hangulat,
Karácsonyra az éttermi házhoz szállítás maradhat
Egyelőre minden nyitvatartással eltelő nap további esélyt jelent a túlélésre a járvány terjedésével apadó bevételek miatt a hazai vendéglátóhelyeken, amelyek már fel vannak rá készülve, hogy a tavaszhoz hasonlóan bármikor a teljes üzletbezárásról születhet kormánydöntés. Abban még bíznak az éttermek, hogy az év végi ünnepi szezonban legalább a konyha üzemelhet.
a szakma nagyjából beletörődött abba, hogy a járvánnyal végérvényesen megváltoznak a rövid és hosszabb távú kilátások a teljes magyarországi turizmusban
– közölte lapunkkal Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.
Annak kapcsán, hogy néhány napja szigorított intézkedések érvényesek a vendéglátásban, a szórakozóhelyeket pedig be kellett zárni, kifejtette: minden egyes, nyitvatartással zajló nap ajándék a vállalkozásoknak, mert amíg üzemelhetnek, van esély a bevételre is, ez a szempont egyértelműen érződik a kormány mostani, nem elkapkodott lépésein.
A fiatalok sem nyüzsögnek
– Az idén példátlanul megrokkant turizmus szereplői, még ha az a megélhetést jelentő forgalom halálát is jelenti, egyetértenek az országos védekezés érdekében fokozódó intézkedésekkel, az egészségünk elsődleges. Ráadásul ezen a területen a szolgáltatások csak egészséges vendégekkel, biztonságos körülmények között tudnak működni, de a munkavállalói oldalról sem érné meg kockáztatni egy-egy megrendelést, ha egyébként azzal járhat, hogy utána két hétre karanténba vonulhat az egész személyzet – fogalmazott.
Ezzel együtt, mint mondta, a kötelező maszkviselés legutóbbi kiterjesztése, miszerint most már csak az asztalnál ülve, a helyben fogyasztás szándékával válhat meg az étterem betérője a száját takaró viselettől, nincsen ösztönző hatással az emberek fogyasztási kedvére.
– Nagyon megváltoztak az étterembe járás szokásai az idén és most az őszi hullámban is, az éttermi időtöltést már eddig is alapvetően visszafogta a vírushelyzet. Az, hogy újabban például egy, a pultnál elfogyasztott ital mellé is kell a maszk, nem túl vonzó lehetőség, akkor már sokan inkább otthon iszogatnak.
A tömeg, az összezártság elkerülése érdekében azonban napról napra tűnnek el a vendégek.
A még aktívabb hatvanas korosztály, az idősebbek már régen kikerültek a körből, de novemberre már a középkorúak, sőt a fiatalok is elmaradnak a hagyományos étkezőhelyekről, félnek a vírustól – vázolta a szakember.
Megjegyezte, egyetértenek a zenés-táncos szórakozóhelyek teljes bezárásával a járványügyi védekezés szempontjából. Mint mondta, a kötetlenebb, alkohol fogyasztásával járó időtöltést nyújtó egységekben, ahol nincs ülőhely, hanem egymáshoz közeli kontaktus kockázatával szórakoznak a megjelentek, tömegesen voltak eddig jelen a zömében fiatal korosztály képviselői, azaz laikus szemmel is láthatóan gócpontot jelentettek.
Jótékony piactisztulás
Kovács László kitért arra is, hogy a vendéglátósok újabb,
év végére várt veszteségei minden területen súlyos érvágással érnek fel, a forgalomhiány miatt újra satuba szorult piacon ezzel együtt természetes tisztulási folyamat kezdődött.
– Túlkínálat vált jellemzővé, miközben az is jó, ha 2021-ben még csak mutatkozhatnak majd a változás kedvező jelei. Egyelőre bizonytalan kilátások vannak, be lehet rendezkedni az ínségesebb piaci időkre. A jövőbeni újraindulás után viszont biztosan
csak a korábbinál szűkebb, ám színvonalasabb kínálatnak lehet majd további esélye,
vagyis a tisztulás sok szempontból, többek között a tisztességes cégeknek versenyhátrányt okozó szürkegazdasági szereplők eltűnésével is kedvező lehet – jegyezte meg.
Az érdekképviseleti vezető arról is beszélt, hogy egyelőre döcögősen alakul az átállás belföldi vendégekre a budapesti vendéglátós körben, ahol egyébként
városszerte rengeteg kisebb-nagyobb, bezárt üzlet már most is mutatja, hogy jelentős lehet a tevékenységtől elköszönő cégek köre.
A folyamat viszont szakaszos lesz, mert vannak olyanok is, akik most nem nyitnak ki, de még bíznak a tavaszi kezdetben.
Elmarad a céges buli
– Teljesen padlóra került a rendezvénypiac, de már korábban, nem a mostani intézkedésekkel – folytatta az ipartestület elnöke. – A szeptemberi határzárral váltott lejtmenetbe a rendezvények lendülete, októberig sorozatosan kiürült a vendéglátóhelyek, a szervező- és a party service cégek naptára.
Mára minden év végére tervezett hagyományos programot lemondtak,
vidéken egy-kettő esetében még kivárnak, de tekintettel a zárt térben fokozódó kockázatokra, ezekre sem sok esély mutatkozik már addigra – fűzte hozzá.
– Az idén tehát nem lesznek év végi partik, karácsonyi vacsorák, pedig az elmúlt években egyre inkább a dolgozóknak nyújtott év végi jutalom részét jelentették ezek a vállalati rendezvények. Ehelyett a cégek az ajándékozás területén erősíthetnek, ehhez viszont akár csatlakozni is tudnak az éttermek a vendéglátóhelyre jellemző specialitással, tipikus hazai élelmiszerekkel – vetette fel Kovács László.
Emlékeztetett, tavasszal, a legszigorúbban korlátozott időkben nem lehetett helyben fogyasztani a vendéglátóhelyeken, csak elvitelre főzhettek, ekkor terjedt el a házhoz szállítás.
– Karácsonykor ne legyenek nagy várakozásai a nyilvános asztalnál történő ünnepléshez szokott vendégeknek,
legfeljebb előrendelt ételekkel számoljanak biztosan, mert ha fokozódik a járványveszély, mi sem ússzuk meg a bezárást,
ezért már nem is nagyon terveznek idén egyéb lehetőségeket az éttermesek – mondta az elnök.
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhezAz ásványolaj-szövetség állítja: a középmezőnyben vannak a magyar üzemanyagárak
Szerintük a tengerrel rendelkező országok helyzeti előnyben vannak.
Időszaki kiállítás nyílt a pénzmúzeumban a Magyar Nemzeti Bank 100 évéről
Informatív tárlat mutatja be, milyen út vezetett az Osztrák Nemzeti Banktól az Osztrák–Magyar Bankig, majd a mai önálló jegybankig.
Bezár néhány benzinkút az M7-es autópálya mentén
Felújítások jönnek, töltőállomások zárnak.
Három magyar szálloda Európa legjobbjai között
A TripAdvisor a vendégvélemények alapján rangsorolta a hoteleket.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
Gyurcsány Ferenc hírt adott magáról
Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése
Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza
Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül
A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?
Ilaria Salis újabb nyílt levelet írt magyarországi börtönéből
Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna
28 évesen meghalt az NFL-sztár
Játssz és nyerj páros belépőt a Magyarország-Kanada jégkorongmeccsre (hirdetés)
A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)
Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)
A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhezAz ásványolaj-szövetség állítja: a középmezőnyben vannak a magyar üzemanyagárak
Szerintük a tengerrel rendelkező országok helyzeti előnyben vannak.
Időszaki kiállítás nyílt a pénzmúzeumban a Magyar Nemzeti Bank 100 évéről
Informatív tárlat mutatja be, milyen út vezetett az Osztrák Nemzeti Banktól az Osztrák–Magyar Bankig, majd a mai önálló jegybankig.
Bezár néhány benzinkút az M7-es autópálya mentén
Felújítások jönnek, töltőállomások zárnak.
Három magyar szálloda Európa legjobbjai között
A TripAdvisor a vendégvélemények alapján rangsorolta a hoteleket.