Óvatosabbak, de terveznek év végi utakat az idősebbek

A hazai utazók negyedét nem befolyásolja a vírushelyzet, míg a többség inkább megfontolt, de készül a belföldi pihenésre.

Magyar Nemzet
2020. 11. 01. 10:38
null
Online kiváltható az utazási jogosultság kerékpárnak és kutyának is F Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízből hat magyar utazó kedvét nem szegi a második járványhullám, mivel a többség ősszel, télen is tervez belföldi szállodai pihenést. Leginkább a 35–50 év közöttiek készülnek szabadidős utazásra az év végén, de az 50–65 év közötti korcsoport is megjelenik a szolgáltatóknál, nem tűnnek el a belföldi turizmusból a járványhelyzet miatt – mutat rá az Eventrend Grouphoz tartozó Eventrend Hotels friss online felmérése, amelyben csaknem 3700 vidéki szállodai vendég vett részt.

A nyári könnyedség már a múlté, ezzel együtt az ősz és a tél is tartogat vonzó lehetőségeket a belföldi turizmusban MTI/Vasvári Tamás

Ismert, a járványhelyzet megviselte a szállodaipart, a rendezvénypiacot és a vendéglátást, mostanra a szolgáltatóknak az ad reményt, hogy a belföldi vendégek utazási kedve visszatérni látszik a szeptemberi megtorpanás után, habár továbbra is nagyban függ a vírushelyzet alakulásától.

A Szállodai körkép 2020 című kérdőívből most az derül ki, hogy a magyar utazóközönség 25 százalékát egyáltalán nem befolyásolja a vírushelyzet, míg a többséget nem meglepő módon fokozott óvatosságra inti a fertőzésveszély.

A leginkább megfontoltak a 65 évnél idősebb korcsoport tagjai, több mint hatvan százalékukat ugyanis mostanra az év végi tervek átgondolására készteti a turizmust is korlátozó vírushelyzet, míg a fiatalabbak és a középkorúak több mint fele hasonlóan óvatos.

Az ősszel sem fogynak el teljesen a turisták, de tény, hogy az előző évekhez képest jelentős a városlátogatók számának visszaesése Fotó: Havran Zoltán

Nem meglepő módon nagyobb aggodalom figyelhető meg a családosoknál, mint a párban utazóknál – állapítja meg a kutatás. Eszerint az előbbieknél hatvan százalék gondolja még át, hogy útnak indul az elkövetkező hetekben, míg a párban utazók 54 százaléka teszi függővé a tervezett programot az aktuális járványviszonyoktól.

Aki elindul, leginkább szállodai lehetőséget választ: a felmérés megmutatja, hogy tízből hét turista terveiben a hosszabb-rövidebb idejű belföldi szállodai pihenés szerepel, és körükben is bátrabbnak mutatkoznak a párok, míg a családosok némileg nagyobb arányban vetik el a szállodai pihenés lehetőségét a pandémia miatt.

Megnyugtató képet mutatnak az anyagiakkal kapcsolatos kérdésekre adott válaszok. Az Eventrend Hotels kutatása szerint tízből hét embernek nem jelentenek akadályt az anyagiak az idei utazási tervek tekintetében. Ez arra utal, hogy az átlagos utazók közül csupán nyolc százalék érzi annyira erősnek a válságban felbukkant pénzügyi kihívásokat, hogy lemondanak az utazásról és a belföldi szállodai élményekről.

A biztonság a szállodákban továbbra is elsőrendű szempont, amit az is mutat, hogy a járványügyi intézkedések meglétéről a válaszadók 63 százaléka előzetesen tájékozódik, a válaszadók 87 százaléka pedig például egyetért az egészségügyi nyilatkozat kitöltésével, amire a érkezéskor szükség van.

Sőt, a tapasztalatok szerint a vendégek rugalmasak és mivel fontosnak tartják az egészséget, 89 százalékuknak egyáltalán nem okoz gondot, hogy a hotelben töltött pihenés alatt többször is ellenőrizzék a hőmérsékletét.

Megbíznak a turisták a szállodai biztonságban, nem áll le a turizmus Fotó: Bach Máté

– Azok, akik utazni akarnak, elfogadják, hogy megváltozott a világ és az ezzel járó következményeket nem érzik túlzónak vagy zavarónak – állapította meg a felmérés.

Budapestre terelnek

Üzletági összefogással indított kampányt az Eventrend Group. A lassan már három évtizede meghatározó szerepet betöltő cégcsoport olyan ajánlatokat vezetett be a vidéki (Noszvaj, Siófok, Ráckeve, Bikács) szállodáiba látogató vendégeknek, amelyekkel az utazók később extra, bónusz vendéglátás élvezői lehetnek Budapesten.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.